Anna (5) - Catedral de Sant Pere - VIC (CATALUNYA)

(Referència 736)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 62
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorPEREA, VIUDA DE ÁNGEL
Any fosa 1942
Descripció La campana, amb molts defectes de fosa, té una llarga inscripció: "EGO ANNA CVM SOCIA MICHAELA ET MARIA A MERCEDE EODEM DIE PERII NVNC AERE COLLATO REDVIVA CVM GAVDIO TINNIO VT AD TINNITVM MEVM PLEBS AD DEVM ADORANDVM ET SACRIFICIVM CELEBRANDVM INVITETVR PATRINI EXTITERE RAIMVNDVS M ARVMI OLLER NECNON GEMMA SALA CLAVERAS ME CONSECRAVIT JOAN PERELLO ET POV SS CC. AVSON EPISC. VICI DIE XXVI VLIII ANNI MCMXLII" [CH1.5]. Del llarg text en llatí cal remarcar l'error en escriure el mes de juliol: VLIII per IVLII.

Aquesta llarga frase es pot traduir al català: JO ANNA AMB LA MEVA COMPANYA MIQUELA I MARIA DE LA MERCÈ VAIG MORIR EL MATEIX DIA. ARA DE NOU FOSA LA CAMPANA AMB GOIG SONO PER A QUE AL MEU SO EL POBLE SIGUI CRIDAT A ADORAR A DEU I A CELEBRAR EL SACRIFICI. VAIG ESSER DONADA PEL PATRICI RAIMON MARIA ARUMI OLLER I TAMBÉ GEMMA SALA CLAVERAS. EM VA CONSAGRAR JOAN PERELLO I POU BISBE D'OSONA DE LA SANTA CATEDRAL DE VIC EL DIA 26 DE JULIOL DE L'ANY 1942. És significativa la utilització dels noms en català dins una frase llatina.

Al mig peu hi figura la marca de fàbrica, en español: "FUNDICION DE CAMPANAS MIRANDA DE EBRO VDA DE A PEREA (BURGOS) (ESPAÑA) FCA DE RELOJES DE TORRE"

Anses 7
Terç (T) (Garlanda)
Mig (M) (03) (Àngel)
(09) "EGO ANNA / CVM SOCIA MICHAELA ET MARIA A MERCEDE / EODEM DIE PERII / NVNC AERE COLLATO REDVIVA CVM GAVDIO TINNIO / VT AD TINNITVM MEVM / PLEBS AD DEVM ADORANDVM ET SACRIFICIVM CELEBRANDVM / INVITETVR / PATRINI EXTITERE RAIMVNDVS M ARVMI OLLER NECNON GEMMA SALA CLAVERAS / ME CONSECRAVIT JOAN PERELLO ET POV SS CC. AVSON EPISC. / VICI DIE XXVI VLIII ANNI MCMXLII" [CH1.5]
Mig peu (MP) (09) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / MIRANDA DE EBRO / VDA DE / A PEREA / (BURGOS) (ESPAÑA) / FCA DE RELOJES DE TORRE" [CH1]
Prima Fa# 4 -28
Hum Fa# 3 -09
Tercera La 4 +23
Quinta Reb 5 -31
Octava Fa# 5 +23
Tocs tradicionals de campanes La campana era tocada a la catalana, és a dir fent-la brandar fins dur-la a seure, amb la campana cap amunt, amb un topall de ferro en la biga per aturar la campana recolzant-hi el braç de fusta. També es feia repicar, mitjançant una corda connectada al batall per mitjà d'un gantxo.
Tocs actuals de campanes La campana és exclusivament repicada, de manera manual, ja que no disposa de cap mecanisme per al toc automàtic.
Truja biga de ferro
Estat original Probablement la campana estava dotada de jou de fusta, i era tocada a la manera catalana.
Estat anterior En 1989 es trobava com en 2004 penjada d'una biga de ferro, i sense cap mecanisme per al toc automàtic.
Estat actual Regular. Les decoracions i epigrafia de la campana són interessants, malgrat una fosa defectuosa.

La campana suporta diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta dels textos i decoracions, i probablement afecten al seu so.

La substitució del jou de fusta per una biga de ferro modifica radicalment la sonoritat de la campana i impedeix la interpretació de la major part dels tocs tradicionals.

Mecanismes de toc corda al batall per al repic manual
Intervencions Substitució del jou de fusta per una biga fixa de ferro, sense afegir cap electromall per al toc automàtic.
Propostes En el cas de conservar la campana, cal fer les següents actuacions:

 • Cal reubicar la campana, de manera que pugui ser brandada, i també duta a seure, en una nova estructura ubicada en aquesta sala de campanes, tot i que no seria descartable la ubicació de totes les campanes en la sala de la campana del rellotge.
 • En aquest cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió, tant per dins com per fora. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

No obstant semblaria més coherent fer una campana nova, dins un conjunt harmonitzat.

En qualsevol cas cal tenir en compte les següents condicions:


 • Cal fer un nou jou de fusta i pedra, de manera que sigui segur, i mantingui totes aquelles característiques acústiques i rítmiques dels jous existents.
 • Cal dotar, igualment, la campana d'un motor d'impulsos que reprodueixi els tocs tradicionals i no impedeixi els tocs manuals, així com un electromall per als senyals quotidians i altres tocs.
Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio [Documentació de la campana.] (14-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana.] (23-07-2004)
Editor de la fitxa PALLÀS MARIANI, Xavier
Actualització 19-12-2023
12 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 12-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 104 Visitants: 104 Usuaris: 0