Paula (1) - Parròquia de Sant Llorenç - MASSALFASSAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 74)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 29
Altura del bronze 27
Pes aproximat 14
FonedorODOBEY, PAUL ET FILS
Any fosa 1920ca
Descripció La epigrafía es concentra al terç, on hi ha inscrit la seguent epigrafía en francés:“ANCIENS ETABLISSEMENTS / PAUL ODOBEY FILS / L TERRAILLON ET / J PETITJEAN SUCCISLURS / HORLOGERS MECANICIENS / A MOREZ du JURA”, en ella asenyala la foneria on va ser creada en aquest cas a França l'any 1920 per PAUL ET FILS ODOBEY i rellotges ODOBEY CADET, esmentant també potser algún donant de la campana com ara L. Terraillon i J. Petitjean, seguidament també assenyala que aquestes persones son les succesores de la foneria.
En quan a la població on va destinada i el rector de la parròquia no diu res, no podem saber que segurament podria ser una campana per al campanar de Massalfassar, ja que és molt extranya la seua procedencia.
Terç (T) (Decoració amb motius florals) /
(1cordó) /
(Decoració amb motius florals)
Mig (M) (enmarcació decorativa)
“ANCIENS ETABLISSEMENTS /
PAUL ODOBEY FILS /
L TERRAILLON ET /
J PETITJEAN SUCCISLURS /
HORLOGERS MECANICIENS /
A MOREZ du JURA”
Mig peu (MP) (1 cordó) /
(Motius florals) /
(1cordó)
Peu (1 cordó)
Tocs tradicionals de campanes La campana marcava les hores a la població amb algún martell mecànic, segurament també faria voltejos per senyalar solemnitat.
Tocs actuals de campanes Vol automàtic.
Truja ferro Portilla
Estat original La campana avans de la guerra civil, era instal•lada a la mateixa ubicació on es troba actualment la campana gran, ja que avans ni era existen ni la campana grossa de l'any 1992 ni la obertura on està col•locada, sols hi havia un menut portal per aquesta campaneta, utilitzada per marcar el temps a la població, baix aquesta es trobava el rellotge.
Estat anterior Avans de la documetació de l'any 1970, la campana es trobava amb una trujeta de fusta segurament de perfil valencià amb el braç de ferro molt fluix, encara així la campana es difícil de voltejar manualment, ja que a penes es tocaba.
Estat actual Regular, la campana es troba amb la truja oxidada. El fet del seu regular estat de conservació, deuría de baixar-se del campanar i fer el procés de restauració, amb la neteja interior i exterior del bronze per recuperar el seu color, tonalitat original i eliminar el òxid, dotant-la d'una truja de fusta de perfil tradicional amb instal·lació elèctrica que permeteixca el toc manual, típic i tradicional.
Mecanismes de toc Motor a cadena de vol seguit a les (03)
Intervencions Desconeixem el motiu de fosa de la campana, ja que no cita cap nomenament de la població, rector o persona que la costejara a l'epigrafía de la campana. Sols podem dir que una foneria francesa l'any 1920 va fondre aquesta campana per a un carrilló o rellotge monumental, en aquest cas Massalfassar poseeix un menut campanar,a l'estil franciscà. Potser la campana es va instal•lar amb una truja de fusta i braços de ferro.
Més tard l'any 1992 aquesta es dota de una truja de ferro instal•lada per Abel Portilla i un motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Origen desconegut - deu procedir d´un carilló o d´un rellotge monumental - interessant per la seua procedència.
Epigfrafia segons documentació de LLOP en 1970: ANCIENS ETABLISEMENTS PAUL ODOBEY - FILS L TERRAILLON ET J PETITJEAN SUCCESSEUR HORLOGERS MECANICIENS À MOREZ DU JURA

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1970)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (18-07-2013)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 10-01-2015
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-01-2021
  Convertir a PDF