Campana Xica o dels Quarts (1) - Catedral de Santa Maria la Major - EIVISSA (BALEARS)

(Referència 751)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 53
  Altura del bronze 40
  Vora 6
  Pes aproximat 86
  FonedorRIBOT, PERE
  Any fosa 1680
  Descripció La campana porta, en la part superior, la inscripció "SATE # MICHEL # DE # FEИ # DE # ИOS # IИ # PRELIA ##### " que habitualment s'escriu "SANCTE MICHAEL ARCHANGELI DEFENDE NOS IN PRŒLIO" que pot traduir-se com a SANT MIQUEL ARCÀNGEL, DEFÈN-NOS EN LA BATALLA. En aquest cas està en plural (PRŒLIA), per tant hauria d'interpretar-se com DEFÈN-NOS EN LES BATALLES.
  Es tracta d'una antiga oració a Sant Miquel, que va ser recomposta pel papa Lleó XIII i manada resar al final de les misses resades en 1886, junt amb la Salve, pràctica que va continuar fins al principi dels anys 1970.
  En el mig porta a un costat un anagrama de Jesús i a la part interior una creu amb pedestal, davall de la qual posa el nom del fonedor: "PERE" (pedestal de la creu) "RIBOT ME FECIT # AÑO # I68O".
  Espatlla (H) (3 cordons)
  Terç (T) (3 cordons) /
  "SATE # MICHEL # DE # FEИ # DE # ИOS # IИ # PRELIA ##### "
  (2 cordons) /
  (2 cordons)
  Mig (M) (03) (anagrama de Jesús "IHS")
  (06) (creu amb pedestal)
  Mig peu (MP) (06) "PERE" (pedestal de la creu) "RIBOT ME FECIT # AÑO # I68O" (Difícil de documentar per la brutícia de la campana)
  (5 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Prima Fa 5 -32
  Hum Mib 4 +37
  Tercera Sol 5 +09
  Octava Mi 6 +29
  Tocs tradicionals de campanes Probablement la campana era repicada, ventada i voltejada, fins que van decidir desmuntar-la de la seva posició original, posant-la en una finestra per al toc automàtic dels quarts, sense altre ús.
  Tocs actuals de campanes La campana pot repicar, ventar i voltejar de manera automàtica. També toca els quarts del rellotge.
  Es podria tocar manualment.
  Truja Fusta nova
  Estat original Antigament tenia el seu contrapès i s'esventava com les altres
  Estat anterior En 1992 la campana estava penjada d'una biga, mal col•locada, amb les anses paral•leles a la biga. Tenia un mall exterior, per gravetat, per sonar els quarts del rellotge. Estava molt bruta, d'excrements d'aus.
  Estat actual Batallera foradada.
  Mal orientada (creu cap a dins)
  Batall pega una mica alt. Electromall pega una mica baix.
  Molt bruta per excrements d'aus.
  La campana s'ha ubicat en el primer tram de les bigues, desplaçant la campana (2), de manera que les dues poden voltar completament. Per això han ubicat un rodament en el mur, sobre suport metàl·lic, i l'altre sobre la primera biga de fusta. Durant la conservació del suport metàl·lic s'ha pintat també el mur.
  Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos de volteig i balanceig ECAT - electromall ECAT (09) palanca per al toc automàtic
  Intervencions Restauració de la campana per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. en 2004, posant un jou nou de fusta, motor d'impulsos i electromall ambdós de la marca ECAT, així com d'un batall nou.
  La campana fou dotada d'una palanca de balanceig, però el batall no disposa d'ullal per al repic manual.
  La campana no fou netejada.
  Propostes La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original, ara molt malmesa per la brutícia que cobreix el bronze.
  La neteja ha d'anar acompanyada pel segellat de la sala, mitjançant tanques d'acer inoxidable, transparents al so i a la visió, resistents a les inclemències atmosfèriques i que no permetin l'entrada de les aus.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a declarar-la com Bé Moble d'Interès Cultural.
  Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • AÑÓN PASCUAL, Gerardo (01-10-1992)
  • TORRES i PETERS, Francesc Xavier (11-04-2000)
  • TORRES i PETERS, Francesc Xavier (08-02-2002)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (15-09-2007)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-10-2016
  43 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF