Sant Joan Baptista (2) - Rotonda de les Campanes - ALCALÀ DE XIVERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 78)

Localització Rotonda
Diàmetre 92
Altura del bronze 76
Vora 9
Pes aproximat 451
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc, té la següent inscripció al terç: "SAN JUAN BAUTISTA ✱ ALCALA CHIVERT AÑO 1941". En ella indica l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble per al que va ser fosa i la data. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". En el mig peu disposa de la següent inscripció, que indica el nom del donant de la campana: "PADRINO EL M. I. CANONIGO E HIJO DE ESTA LOCALIDAD D. ROSENDO CUCALA MARTI". Les sigles "M. I." es corresponen amb "MUY ILUSTRE".
Terç (T) (2 cordons)
"SAN JUAN BAUTISTA ✱ ALCALA CHIVERT AÑO 1941"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Joan Baptista)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PADRINO EL M. I. CANONIGO E HIJO DE ESTA LOCALIDAD D. ROSENDO CUCALA MARTI"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava per a diversos tocs litúrgics, repicant i voltejant.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta i pedra original
Estat original Entre 1941 i 1995 va estar ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta (la mateixa que té actualment).
Estat anterior Entorn de 1995 es va baixar del campanar, ja que es va fondre un nou conjunt de campanes per al Campanar Municipal, passant a un magatzem municipal.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada al centre de la rotonda que simula la Sala de les Campanes del Campanar Municipal. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta, obra de la casa fonedora, així com els ferratges. Presenta dos badats al peu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València) junt amb l'altra de menors dimensions amb destí al campanar d'Alcalà. Va ser fosa a expenses del Mossén Rosendo Cucalá Martí. Entorn de 1995 es va baixar de la torre i guardar a un magatzem municipal. L'any 2003 amb motiu del segon centenar del campanar es va construir la rotonda commemorativa, instal·lant la campana al centre d'aquesta, simulant la Sala de les Campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-06-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-08-2018
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF