Santa Maria (2) - Ermitori de la Mare de Déu dels Àngels - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 787)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 60
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 125
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1952
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "✱ SANCTA MARIA REGINA ANGELORUM ORA PRO NOBIS XXVI APRILIS MCMLII". La traducció de la inscripció al valencià seria: "SANTA MARIA REINA DELS ANGELS PREGA PER NOSALTRES 26 D'ABRIL DE 1952". En primer lloc trobem una senzilla oració a la Mare de Déu baix l'advocació dels Àngels, titular de l'ermita. Aquesta té origen a la Lletania Laurentana o de la Mare de Déu. La data que figura a la campana fa segurament referència a la de benedicció. Al mig trobem aquesta inscripció rodejant un monograma de Maria: "REGINA - ANGELORUM - ORA - PRO - NOBIS - ANNO - MCMLII-". El significat d'aquesta és el mateix que el de l'anterior. Finalment presenta la marca del instal·lador: "TALLERES / cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)"
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANCTA MARIA REGINA ANGELORUM ORA PRO NOBIS XXVI APRILIS MCMLII"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (flor de lis)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Querubí)
(06) (monograma de Maria) "REGINA - ANGELORUM - ORA - PRO - NOBIS - ANNO - MCMLII-"
(09) (marca del instal·lador) "TALLERES / cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Truja de fusta antiga en regular estat de conservació
Estat anterior Fins l'any 2016 estava dotada de truja de fusta, confeccionada per la foneria Roses de Silla. Disposava de batall lligat sense reforçar amb cable de seguretat. La truja i ferratges estaven en regular estat de conservació, acusant el pas del temps i la continuada acció dels agents climàtics.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Una vareta metàl·lica serveix per fixar-la quan no es té que voltejar. Compta amb un batall amb sistema rígid de fixació, un sistema extremadament perillós i que pot arrancar la batallera sense previ avís, fent caure el batall.
Mecanismes de toc Campana manual
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1952 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Va ser encarregada per mitjà de la rellotgeria Cronos de Roquetes (Tarragona), motiu pel qual és la seua marca la que figura a la campana. No obstant els elements epigràfics són els habituals de la foneria de Silla. La campana es va dotar de truja de fusta.

L'any 2016 Ermec ha canviat la truja i el batall per altres nous. La truja nova segueix el perfil tradicional valencià, malgrat que més correctament es deuria haver fet una truja el més fidel possible a l'antiga. La intervenció ha estat pagada per la Junta de la Mare de Déu dels Àngels.
Actuacions urgents El batall es deu canviar per altre lligat amb el sistema tradicional.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-12-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2017
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0