Santíssim Sacrament (1) - Rotonda de les Campanes - ALCALÀ DE XIVERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 79)

Localització Rotonda
Diàmetre 59
Altura del bronze 51
Vora 6,5
Pes aproximat 119
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç: "✱ ✱ ✱ ALCALA CHIVERT AÑO 1941 ✱ ✱". En ella indica en nom del poble per al qual va ser fosa i la data. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig trobem l'advocació a la qual està dedicada la campana: "SANTISIMO / SACRAMENTO". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". En el mig peu disposa de les següents inscripcions, que indiquen el nom dels padrins de la benedicció de la campana: "PADRINOS ACTUAL JU MUNICIPAL D. FRANCISCO EBRI ESTELLER Y ESPOSA DÑA JOSEFA ESTELLER VALA.". On deuria posar "JUNTA" es va badar la campana i posteriorment soldar, motiu pel qual actualment sols es poden llegir les dos primeres lletres de la paraula.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ALCALA CHIVERT AÑO 1941 ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Àguila de Sant Joan)
(06) "SANTISIMO" (motiu eucarístic) "SACRAMENTO"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Tocs tradicionals de campanes Es tocava per a diversos tocs litúrgics, repicant i voltejant.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta Original
Estat original Entre 1941 i 1995 va estar ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta (la mateixa que té actualment).
Estat anterior Entorn de 1995 es va baixar del campanar, ja que es va fondre un nou conjunt de campanes per al Campanar Municipal, passant a un magatzem municipal.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a un arc de la rotonda que simula una finestra de la Sala de les Campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta, obra de la casa fonedora, així com els ferratges. Té ansa batallera, però no presenta batall. Finalment presenta al peu un clevill soldat de forma tosca.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València) junt amb l'altra de majors dimensions amb destí al campanar d'Alcalà. Posteriorment es va badar, sent soldada de forma tosca, amb pocs resultats. Entorn de 1995 es va baixar de la torre i guardar a un magatzem municipal. L'any 2003 amb motiu del segon centenar del campanar es va construir la rotonda commemorativa, instal·lant la campana a un arc construït per ubicar-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-06-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-08-2018
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-03-2023
  Convertir a PDF