Mare de Déu dels Desemparats (5) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 7952)

Localització Campanar Dret
Diàmetre 112
Pes aproximat 813
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1994
Descripció Al terç trobem primerament l'advocació a la que es dedica la campana: "# # NTRA. SRA. DE LOS DESAMPARADOS #". Al mig continua amb aquesta inscripció: "POR APORTACION DE LOS FIELES DE LA / PARROQUIA EN EL SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSTRUCCION DEL TEMPLO PARROQUIAL, SIENDO / PARROCO D. JOSE SANCHEZ SEMPERE. / RIBA ROJA DEL TURIA, 15 DE MAYO 1994.". Per tant indica que la campana es va pagar mitjançant la subscripció popular i que aquesta es va fondre per conmemorar el segon centenenari de la construcció de l'actual església. Seguidament trobem el nom del rector, del poble i la data de benedicció, que posiblement va tindre lloc el dia de la Mare de Déu dels Desamparats (II diumenge de Maig). Finalment trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA", ja que els fonedors són els Hnos. Portilla de Gajano (Santander).
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # NTRA. SRA. DE LOS DESAMPARADOS #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) (Mare de Déu) "POR APORTACION DE LOS FIELES DE LA / PARROQUIA EN EL SEGUNDO CENTENARIO DE LA / CONSTRUCCION DEL TEMPLO PARROQUIAL, SIENDO / PARROCO D. JOSE SANCHEZ SEMPERE. / RIBA ROJA DEL TURIA, 15 DE MAYO 1994."
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Toca diàriament a la Consagració.
Truja Ferro Manclús
Estat actual La campana està instal·lada a la Sala de les Campanes de la Torre Dreta amb truja de ferro. Compta amb motor d'impulsos i electromall per al seu toc automàtic. El batall està reforçat amb cable de seguretat i lligat. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc Motor vol continu (03), electromall (09)
Intervencions L'any 1994 es va celebrar el segon centenari de la construcció del actual temple parroquial, per celebrar aquest aniversari es va pensar en fer aquesta campana, la més gran del conjunt. Va ser fosa per la casa Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) malgrat que la marca indica Manclús, que realment és qui la va instal·lar al campanar amb truja de ferro i mecanitzar amb motor de vol continu. Abans de pujar-la va estar exposada al temple per la seua benedicció. Posteriorment s'ha instal·lat el electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Diàmetre i pes aproximats

Autors de la documentació

 • JARABÚ CLEMENTE, E. (1995)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (07-02-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF