Santa Caterina Màrtir (4) - Parròquia de Santa Caterina Màrtir - VILAMARXANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 7980)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 115
Vora 11,5
Pes real 945
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2008
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció: "# VILAMARXANT ANY 2008 # # PAX #". En ella indica el poble per al que va ser fosa, la data i a més trobem el nom de l'antiga campana. Al mig està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "Abel Portilla / me Fecit" hi ha una imatge de Santa Caterina amb amb aquesta inscripció: "SANTA CATALINA VIRGEN Y MÁRTIR". Finalment al mig peu està aquesta inscripció: "# FUNDIDA EN EL AÑO 1945 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2008 SIENDO CURA DON DANIEL PELECHA BADIA #". En ella indica la data en que es va fondre l'anterior campana, la data de refosa i el rector que estava al front de la parròquia en el any en que es va fondre.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# VILLAMARXANT ANY 2008 #"
(06) "# PAZ #"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "Abel Portilla / me Fecit" (peixet i vaixell)
(06) (imatge de Santa Caterina Màrtir amb el text: "SANTA CATALINA VIRGEN Y MÁRTIR"
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# FUNDIDA EN EL AÑO 1945 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2008 SIENDO CURA DON DANIEL PELECHA BADIA #"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) (electromall monofàsic)
Intervencions A principis de 2008 va ser baixada l'anterior campana junt a les altres de la torre per ser refosa. La nova campana es va fondre als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). La truja de fusta i ferratges els va confeccionar Eletrorecamp S.L. La nova campana va ser beneïda dins de les celebracions de la Pasqua, sent exposada abans de pujar-la al campanar. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Aquesta campana du algunes de les epigrafies de la campana que substitueix (referència campana 69)

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Actualització 28-11-2016
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF