Sant Josep (4) - Parròquia de l'Assumpció - CASTELLÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 7997)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 90
Vora 12
Pes aproximat 651
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2008
Descripció La campana té una garlanda al terç amb triangles decorts i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "# SANT JOSEP #". Seguidament, al mig, trobem una creu amb pedestal, una decoració vegetal i aquesta inscripció amb una imatge de Sant Josep: "A SANT JOSEP EN AGRAÏMENT / PEL MIRACLE DE LES CAMPANES". També al mig està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / CAP (amb campaneta) / GAJANO CANTABRIA" ( "Abel Portilla / me Fecit / (peixet) / Nº 24". Finalment té aquestes inscripcións al mig peu: "D. RAFAEL CLIMENT CLIMENT / RECTOR DE L'ASSUMPCIO DE LA MARE DE DEU / # VILLANUEVA DE CASTELLON - ANY 2008 #".
Terç (T) (2 cordons separats) /
(06) "# SANT JOSEP #" /
(2 cordons separats)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (Decoració vegetal)
(06) "A SANT JOSEP EN AGRAÏMENT / PEL MIRACLE DE LES CAMPANES" / (Sant Josep)
(09) (marca de fàbrica monotip) "HERMANOS PORTILLA / CAP (amb campaneta) / GAJANO CANTABRIA" ( "Abel Portilla / me Fecit / (peixet) / Nº 24" (incís)
Mig peu (MP) (06) "D. RAFAEL CLIMENT CLIMENT / RECTOR DE L'ASSUMPCIO DE LA MARE DE DEU" /
(2 cordons) /
(06) " # VILLANUEVA DE CASTELLON - ANY 2008 # " /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat actual En la nova truja han posat una placa on posa literalment "En agraïment a l'Alcalde / Alfred Gregori i la Corporació Municipal / per haver ajudat a fer posible la restauració / de part del nostre patrimoni Cultural i Historic / com son les Campanes de / l'Esglèsia de la Nostra Sra. de l'Assumpció. / Vva. de Castellón 1 de Maig de 2008".

L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 2008 als tallers de la foneria Hermanos Portilla. 2001 Técnica y Artesanía va fabricar la truja de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de maig arriba al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN ALUJER, Samuel (01-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (26-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF