Sants Antoni, Abdó i Senén (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - VILANOVA D'ALCOLEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 8022)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 64
Vora 7
Pes aproximat 285
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1997
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ ANY 1997 ✱ / "✱ SANT ANTONI ✱ SANT ABDO I SENENT ✱". Indica la data en què va ser fosa i les advocacions a les quals està dedicada. Al mig té una creu de calvari, l'escut del poble, així com la marca de fàbrica i signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me Fecit / Nº13". També al mig té les imatges dels Sants Antoni, Abdó i Senén i aquesta inscripció: "SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES / PADRINS ADOLFO I ANGELINES VIÑES". Al mig peu té aquestes altres: "✱ SENT ALCALDE VICTOR SAURA I MAIMO ✱ SANTS MARTIRS ABDO I SENENT PREGUEU PER NOSALTRES ✱ / SENT RECTOR SINFORIANO ECHEVARRIA AROCENA". Aquestes tenen senzilles súpliques als sants als quals es dedica la campana i a més els noms del rector, l'alcalde i els padrins.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ ANY 1997 ✱"
(06) "✱ SANT ANTONI ✱ SANT ABDO I SENENT ✱"
Mig (M) (00) (creu de calvari i escut municipal)
(03) (marca de fàbrica) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me Fecit / Nº13" (pardal)
(06) (imatge de Sant Antoni Abat) / "SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES / PADRINS ADOLFO I ANGELINES VIÑES" / (imatges dels Sants Abdó i Senent)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SENT ALCALDE VICTOR SAURA I MAIMO ✱ SANTS MARTIRS ABDO I SENENT PREGUEU PER NOSALTRES ✱"
(2 cordons)
(06) "SENT RECTOR SINFORIANO ECHEVARRIA AROCENA"
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de perfil semblant al valencià
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa d'una truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. La superfície interior del bronze està molt bruta d'excrements de colom. Disposa de batall, fixat a la batallera per mitjà d'unes tires de cuir i està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre en 1997 als tallers del a foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria) al mateix temps que es va refondre la campana dedicada als Sants Antoni, Abdó i Senén. Es va dotar de truja de fusta i instal·lar a la sala de les campanes. Finalment es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (16-01-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF