Crist del Calvari (2) - Parròquia de Sant Bertomeu - VILANOVA D'ALCOLEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 8023)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 72
Vora 9
Pes aproximat 395
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1997
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ ANY 1997 ✱ / ✱ ST. CRIST DEL CALVARI ✱". Indica la data en què va ser fosa i l'advocació a la qual està dedicada. Seguidament al mig trobem altra inscripció, baix de la imatge del Crist: "ST CRIST DEL CALVARI PREGA PER NOSALTRES / PADRINS ADOLFO I ANGELINES VIÑES". La primera part és una súplica al Crist del Calvaries, que es va prendre de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més Solemnes de l'Església Catòlica, que es canta a determinades celebracions litúrgiques i especialment en períodes de sequera, plagues, etc. També es tracta d'una súplica molt habitual a la pietat popular. La segona part indica els padrins de la benedicció de la campana. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me Fecit / Nº11". Per una banda, està el logotip; per altra indica el fonedor, inscripció feta incidint al motle de la campana. Finalment al mig peu figuren el nom de l'alcalde del poble i el del bisbe de Segorbe-Castelló: "✱ SENT ALCALDE VICTOR SAURA I MAIMO ✱ / ✱ SENT BISBE EN JUAN ANTONIO REIG PLA✱".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ ANY 1997 ✱"
(06) "✱ ST. CRIST DEL CALVARI ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal) / (Escut Municipal)
(06) (Santíssim Crist del Calvari) / "ST CRIST DEL CALVARI PREGA PER NOSALTRES / PADRINS ADOLFO I ANGELINES VIÑES"
(09) (marca de fàbrica) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me Fecit / Nº11" (pardal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(03) "✱ SENT ALCALDE VICTOR SAURA I MAIMO ✱"
(06) "✱ SENT BISBE EN JUAN ANTONIO REIG PLA✱"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de perfil semblant al valencià
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa d'una truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. La superfície interior del bronze està molt bruta d'excrements de colom. Disposa de batall, fixat a la batallera per mitjà d'unes tires de cuir i està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, (03) electromall monofàsic.
Intervencions La campana es va fondre en 1997 als tallers del a foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria) al mateix temps que es va refondre la campana dedicada als Sants Antoni, Abdó i Senén. Es va dotar de truja de fusta i instal·lar a la sala de les campanes. Finalment es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (16-01-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF