L'Arcís (6) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 805)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 94
Altura del bronze 78
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 481
FonedorTRILLES, LLUÍS
Any fosa 1529
Descripció La campana té una doble inscripció. En la part alta, en llatí posa "+ miserere mei deus secundum magnam misericordiam tuam ed cecundum muldidudi" amb una inusual separació entre paraules. Caldria haver escrit "misere mei deus secundum magnam misericordiam tuam et secundum multitudinem (misetationum tuarum dele iniquitatem meam)", que correspon al salm 51 (50) versicle 3 i que es pot traduir com TENIU PIETAT, OH DÉU, SEGONS EL VOSTRE AMOR, PER LA VOSTRA IMMENSA (TENDRESA ESBORREU EL MEU DELICTE). A continuació hi figuren els relleus de Sant Miquel, 3 Sants junts que podrien correspondre a la Transfiguració, un Calvari i una Mare de Déu erecta amb Nen. Més baix hi ha una garlanda amb màscares i decoració vegetal.

En el centre hi ha una garlanda, amb una sivella i una corretja, en l'extrem de la qual sembla posar "ave maria", dificilment legible per defectes de fosa. També hi figura, a la banda de dins, un cartel amb dos àngels on està escrit, incís, amb bella epigrafia "TRILLES ME FECIT", és a dir TRILLES EM VA FER.

En el peu figura una llarga inscripció en grec i valencià, per a la qual falta espai i posen en la línia superior el final de la frase: "desas sotsindich + ihs fon feta la present canpana en lo mes de noenbre any mil dxxuiiii esent oficials de la confraria del glorios sant arc s mestre pere uerduch selurgya antoni moret lois carasquer iuhan sapena maiorals nofre decas sindich bertomeu col" Aquesta frase, amb una inusual separació entre paraules, calia haver-la escrit com " + ihsus fon feta la present campana en lo mes de novembre any 1529 essent oficials de la confraria del gloriós sant arcís mestre pere verduch cirurgià; antoni moret, lluis carrasquer, joan sapena majorals; onofre decas síndic, bertomeu coldesas sotsíndic".

Espatlla (H) Decoració amb vegetals
Terç (T) (2 cordons)
"+ miserere mei deus secundum magnam misericordiam tuam ed cecundum muldidudi" [mg4] (inusual separació entre paraules)
(3 cordons)
(03) (Sant Miquel) (04) (3 imatges en relleu: la Transfiguració?) (07) (Calvari) (11) (Mare de Déu erecta amb Nen)
(garlanda de flors i màscares)
(3 cordons)
Mig (M) (garlanda - sivella i corretja - en l'extrem "ave maria") (amb defectes de fosa)
(05) (marca de fàbrica incisa en un cartell voltat per dos àngels) "TRILLES / ME FECIT" [CH1]
Mig peu (MP) (3 cordons, el central més gruix, amb decoracions vegetals per damunt i per baix)
Peu "desas sotsindich"
(2 cordons)
" + ihs fon feta la present canpana en lo mes de noenbre any mil dxxuiiii esent oficials de la confraria del glorios sant arc s mestre pere uerduch selurgya antoni moret lois carasquer iuhan sapena maiorals nofre decas sindich bertomeu col " [mg2] (inusual separació entre paraules)
(2 cordons)
Prima Lab 4 -24
Hum Do 4 -14
Tercera Re 5 -20
Quinta Sol 5 -32
Octava Si 5 +09
Tocs tradicionals de campanes Aquesta campana formava part de diverses combinacions tradicionals, especialment repicada i per als cors diaris. Sols volteja, probablement a partir del XIX, en les grans festivitats.
Tocs actuals de campanes Ha substituït el lloc de la Bàrbera en els repics i els tocs de cor, mentre el Pau repica. Forma també part dels tocs de mort. Sols volteja, llevat d'escasses excepcions, en els vols del Corpus Christi.
Truja Truja de fusta antiga de carrasca. Probablement del XVI.
Estat original Probablement l'Arcís conserva la installació (truja de fusta, ferratges) així com la ubicació originals.
Estat anterior En 1968 aquesta campana no fou mecanitzada. En 1988 només fou precís tornar a posar oli i canviar la corda per poder-la voltejar. No obstant, i en els primers moments, fou precís canviar la ballesta de lloc, ja que topava amb la caixa de mecanismes elèctrics instal·lada en aquell moment.
Estat actual Defectes de fosa. Batall antic. Coixinets originals.
Mecanismes de toc Vol i repic manuals
Intervencions Mantenint els ferratges originals, adaptació dels cargols a les mesures industrials. ELECTRORECAMP S. L. (gener 2000)
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145359
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (1988)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-01-2000)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (02-11-2002)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
125 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 13-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 25 Visitants: 25 Usuaris: 0