La Campana dels Quarts (A) - Catedral de Santa Maria - GIRONA (CATALUNYA)

(Referència 809)

Localització llanterna
Diàmetre 80
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat 296
FonedorSERVA (GIRONA)
Any fosa 1712
Descripció La campana té una breu epigrafia: "# AVE # MARIA # SIN # PECADO # CONCEBIDA # # 171Z # # #" .
En la línia següent hi ha una Mare de Déu erecta amb Nen), un Calvari, un Sant Miquel i Sant Narcís, tots ells de factura gòtica. Davall de la Mare de Déu està l'escut del fonedor: un server - Sorbus domestica - amb dues campanes als costats i el text "SERVA"
La campana té nombrosos cordons, repartits per la superfície de dos en dos, així com per l'interior, cosa absolutament inusual, on hi ha cordons simples per tot el perfil.
Anses Les anses són singulars: quatre obertes, en forma de creu, amb cares als extrems, característiques de campanes fixes com aquesta.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"# AVE # MARIA # SIN # PECADO # CONCEBIDA # # I7IZ # # #" [CH2.5] /
(2 cordons) /
(garlanda floral)
(01) (Mare de Déu erecta amb Nen) (davall escut de fonedor: un server - Sorbus domestica - amb dues campanes als costats i el text) "SERVA" [CH]
(05) (Calvari)
(07) (Sant Miquel)
(11) (Sant Narcís) /
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (Cordó) / (garlanda) / cordó)
Tocs tradicionals de campanes La campana s'ha utilitzat sempre per al toc dels quarts, i no tenia altres mecanismes, com un batall intern, per a interpretar altres tocs.
Tocs actuals de campanes La campana toca els quarts del rellotge.
Truja Barra central de ferro serrada
Estat original Creiem que la campana estava col·locada de la mateixa manera que l'actual, amb l'excepció de l'eix central que la travessava, i es prolongava segurament fins a l'ànima de l'estàtua de la Fe, que Fa funcions de penell; no hem de descartar que fera, com en altres catedrals, de contrapès de la imatge giratòria. En aquest cas les quatre anses verticals i obertes no serien més que una decoració, sense funció sustentadora.
Estat anterior En la recollida de dades de 1989 la campana continuava tocant el pas dels quarts mitjançant la maça externa per gravetat.
Estat actual Encara que la campana té la maça original externa, que li donava la seua sonoritat històrica, ha sigut dotada d'un electromall, deixant separat i fora d'ús el primer. L'electromall actual pica un poc baix.
La campana està connectada a la terra del parallamps.
Igualment la campana es recolza d'un eix central serrat (que segurament continuava per damunt de la campana i arribava fins al suport de l'àngel) per davall i per damunt de quatre abraçadores que rodegen les quatre cares de les seves anses. Aquestes quatre fixacions semblen modernes i estarien relacionades amb el tall de l'eix.
Mecanismes de toc Electromall extern.
Intervencions La maça externa hi ha sigut separat i substituït per un electromall. Sembla probable que s'haja serrat l'eix central que travessa la campana
Actuacions urgents Ha de regular-se l'electromall de manera que percudisca al seu lloc.
Propostes Ha d'estudiar-se la reposició de la maça externa anterior, de manera que es recuperi el toc original de percussió per gravetat, encara que el mecanisme estigui controlat per un motor o un altre electromecànic. També ha d'estudiar-se la possibilitat de tornar a unir l'eix que travessa la campana amb aquell que penja de la imatge de la Fe.
Finalment i no menys important, han de tancar-se els vans, mitjançant una reixa d'acer inoxidable, prou transparent perquè no sigui vista, i prou atapeïda per a evitar que les aus passen o la puguin deformar. Com és evident la sala ha de ser accessible, mitjançant una porta al final de l'escala d'accés al cupulí.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a incloure la campana i la instal·lació original en l'Inventari General del Patrimoni Cultural.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (15-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (11-06-2004)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 07-06-2007
34 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2021
  Convertir a PDF