Vedada (12) - Catedral Metropolitana i Primada de Santa Tecla - TARRAGONA (CATALUNYA)

(Referència 826)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització llanterna del cimbori
  Diàmetre 42
  Altura del bronze 50
  Vora 4
  Pes aproximat 43
  FonedorSORELLO, JOAN
  Any fosa 1728
  Descripció La campana té una senzilla inscripció: en la part dreta posa "AVE MARIA 1728" als dos costats d'una creu, mentre que en la part esquerra hi llegim el nom de l'autor "IOAN SORELLO. "
  Terç (T) 2 cordons
  Mig (M) 3 cordons / (03) "AVE (creu 15 x 5) MARIA / 1728" [CH1.2] (09) (marca de fàbrica 8 x 8) "IOAN / SORE / LLO. " / 3 cordons
  Mig peu (MP) 2 cordons
  Peu 3 cordons
  Prima Fa 5 -37
  Hum Sib 4 +34
  Tercera Re 6 -38
  Octava Fa 6 +43
  Tocs tradicionals de campanes La campana s'ha tocat sempre amb una corda a distància, per marcar diversos moments de la jornada (tocs d'oració) així com parts dels actes litúrgics (crida i inici del cor, toc de Consagració...).
  Tocs actuals de campanes La campana s'utilitza amb una corda a distància, per marcar diversos moments de la jornada (tocs d'oració) així com parts dels actes litúrgics (crida i inici del cor, toc de Consagració...).
  Truja fusta, amb els tirants metàl•lics interns
  Estat anterior En 1989 la campana estava ubicada en la mateixa llanterna, i instal•lada de la mateixa manera.
  Estat actual La campana està instal•lada de manera força peculiar: amb les anses embotides dins del jou, i probablement orientades de manera perpendicular a l'eix (la qual cosa justificaria que tant la creu i la data com el nom de l'autor no es troben en les parts centrals sinó en les laterals) i sense cap ferratge de fixació aparent.

  Aquesta, que seria una instal•lació perillosa en un altre cas, degut a l'embotiment de la campana en el jou, no sembla propiciar el trencament de l'ansa degut al toc.

  La campana pateix el mateix mal de brutícia que la resta del conjunt. Degut al fals escàndol causat per la neteja de la campana Assumpta, fou netejada de manera superficial, conservant diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta de les imatges, i probablement afecten al seu so.

  Mecanismes de toc Braç de fusta amb llarga corda per tocar-la des del peu del cimbori
  Intervencions Les actuacions dels últims temps van consistir en la renovació de l'estructura de fusta on està instal•lada la campana, sense modificar més que el braç de toc i conservant la resta del jou. També es va renovar el sistema de conducció de la corda, feta ara de nous materials, que permet tocar la campana des del peu del cimbori.
  Propostes Cal netejar el seu bronze, no sols per permetre una millor lectura i gaudi de les inscripcions i decoracions, sinó per reproduir millor el so original de la campana.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel jou de fusta.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Primera documentació de la campana:
  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (20/07/1989)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 17-12-2016
  19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF