Campana de les hores (B) - Catedral de Sant Pere - VIC (CATALUNYA)

(Referència 827)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització sala superior de campanes
  Diàmetre 137
  Altura del bronze 115
  Vora 14
  Pes aproximat 1489
  FonedorVENTULÀ, DAMIÀ
  Any fosa 1803
  Descripció La campana té tres inscripcions diferents, totes en llatí, i amb diversos errors. En la part superior hi figura: " # SANTA MARIA # S BER # ИARDE # CALVO # S # BARBARA # ORA PRO ИOBIS # AИИO DOMIИI ИOSTRI JESVCHRISTI I80ℇ ". Curiosament en compte de passar l'any a la línia següent, han passat la paraula anterior, que aquí hem reproduit com subíndex. La frase hauria d'estar escrita "SANCTA MARIA - SANCTE BERNARDE CALVO - SANCTA BARBARA ORATE PRO NOBIS - ANNO DOMINI NOSTRI JESUCHRISTI 1803, la qual cosa vol dir en català
  Terç (T) 2 cordons / " # SANTA MARIA # S BER # ИARDE # CALVO # S # BARBARA # ORA PRO ИOBIS # AИИO DOMIИI ИOSTRI JESVCHRISTI 180ℇ " / 2 cordons
  Mig (M) (Sol) / (Claus de Sant Pere i tiara) / (Custòdia) / (Sant Pere) (04); (11) (Escut de Vic) / (01) (creu) / (custòdia) / "IN ИOMINE JESU / OMИE YEИUA / FLECHTATVR / CELESTIM TERRES / TIM ET IИFERИORUM" (emmarcada) / (08) "CHRISTUS + VIИCIT / CHRISTUS + IMPERAT / CHRISTUS + REGИAT / CHRISTUS + AB OMИI / MALO ИOS + DEFEИDAT / DEUS ИO + BISCUM / EST + / DAMIA + VENTULA / CAMPAИE + DE VICH / MEFECIT + " (emmarcada, amb una gran creu central) (10) (Monjo)
  Prima Re 4 -33
  Hum Reb 3 +29
  Tercera Fa 4 -41
  Quinta Lab 4 +11
  Octava Re 5 -47
  Tocs tradicionals de campanes Toc de les hores. En alguns moments es combinava amb les altres campanes, per a tocs extraordinaris.
  Tocs actuals de campanes Toc de les hores
  Truja biga de ferro
  Estat original Probablement la campana penjaria d'un conjunt de bigues de fusta. Sens dubte fou dedicada, des del principi, al toc de les hores.
  Estat actual Extremadament bruta per excrements de colom, que hi fan niu en les anses, malgrat la protecció amb xarxes de les finestres.
  Mecanismes de toc electromall - martell per gravetat - batall per toc manual
  Intervencions En temps recent (2004) s'ha renovat el tir del mall extern, havent disposat al llarg del campanar, fins a la sala del rellotge, un sistema d'argolles soldades i faxades al sòl, per dirigir el cable i evitar el desgast.
  Propostes Cal substituir l'estructura metàl•lica de la qual penja per unes bigues de fusta, per augmentar la sonoritat de la campana. La campana ha de quedar ben fixada, per evitar desplassaments i desgast prematur.

  L'estructura de la qual pengi la campana ha de permetre l'accés, tant per contemplar-la com per assegurar el seu manteniment, així com la pujada a la campana dels quarts: l'actual escala és tot un perill.

  Igualment, el mall ha de picar la campana i quedar-s'hi després separat, per augmentar la reverberació i assegurar una millor conservació.

  Cal desmuntar l'electromall, ja que aquesta camapana, per les seves característiques (campana de rellotge) no deu participar-hi en els tocs habituals o festius de la Catedral. Es pot reservar el seu batall intern per a tocs realment extraordinaris, però sempre manuals.

  En qualsevol cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

  Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel sistema de toc.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Hem pogut ampliar l'epigrafia de la campana, tot i que no és encara la versió definitiva, degut a l'especial ubicació de la campana en el centre de la sala.

  Primera documentació: ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (14/07/1989)

  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 26-10-2016
  33 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF