La Xicoteta, Sant Josep (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MASSANASSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 85)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 74
Altura del bronze 73
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "SAN JOSE ✱ ✱ MASANASA 1939. AÑO DE LA VICTORIA. ✱". En ella indica l'advocació a la que está dedicada, el nom del poble i la data de fosa. La inscripció és característica del moment en que es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al que es va fondre. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FVNDICIÓN DE CAMPANAS / ROSES HERMANOS / VALENCIA". Finalment al mig peu té aquesta inscripció, en la que indica el nom dels padrins de la campana: "✱ PADRINOS JUAN MORENO COSME Y PAQUITA PASTOR RAGA ✱ ✱".
Terç (T) (cordó) /
"SAN JOSE. ✱ ✱ MASANASA 1939. AÑO DE LA VICTORIA. ✱ " /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús "JHS")
(06) (Sant Josep)
(09) (marca de fàbrica) "FVNDICIÓN DE CAMPANAS/ ROSES HERMANOS/ VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ PADRINOS JUAN MORENO COSME Y PAQUITA PASTOR RAGA ✱ ✱ " /
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Es volteja de forma manual per mitjà d'un cigonyal
Truja Fusta Vicent Tomás
Estat original Estava dotada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora, ubicada al a mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no facilitava el toc manual ni imitava els tocs tradicionals.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Compta amb un cigonyal per voltejar-la manualment. Té un batall lligat i amb soquet.
Mecanismes de toc (03) Motor impuls; electromall monofàsic (09) cigonyal que substitueix a una ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 junt a altres quatre destinades al campanar de la Parròquia de Sant Pere en substitució del conjunt perdut l'any 1936. Tot i que presenta la marca de fàbrica dels Hermanos Roses de València, pensem que va ser fosa a Silla, ja que les altres campanes del conjunt ja presenten la marca de la nova ubicació. Es va beneir i instal·lar amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Als anys 70 la casa Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 Vicent Tomás la va restaurar, canviant la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovant els mecanismes de toc automàtic per un motor d'impuls i electromall monofàsic. En un principi es va dotar de ballesta, canviant-la posteriorment per un cigonyal.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-06-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-01-2017
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 49 Visitants: 49 Usuaris: 0