La Puríssima (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MASSANASSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 86)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 85
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta amb part de les inscripcions d'una més antiga, fosa l'any 1939. En primer lloc trobem aquesta inscripció commemorativa al terç: "✱ DEDICADA A JOSE ANTONIO PRIMO DE RIBERA". Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)". Seguidament, també al mig, indica l'advocació a la que està dedicada: "VIRGEN / INMACULADA". Finalment, al mig peu, compta amb aquesta inscripció: "✱ PADRINOS D. BENJAMIN VAZQUEZ OLIVERT Y Dña. ROSA VAZQUEZ BERNABEU. MASANASA 1939 AÑO DE LA VICTORIA". En ella indica el nom dels padrins, el nom del poble i la data de fosa de l'antiga campana. La inscripció és característica del moment en que es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al que es va fondre. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. Finalment baix de l'anterior trobem aquesta inscripció al·lusiva a la refosa de la campana l'any 1947 i el nom del rector que estava a la parròquia eixe any : "SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO D. CARLOS PEREZ AÑO 1947".
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ DEDICADA A JOSE ANTONIO PRIMO DE RIVERA" /
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
(06) "VIRGEN / INMACULADA" (decoració vegetal)
(09) (escut d'España)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ PADRINOS D. BENJAMIN VAZQUEZ OLIVERT Y DÑA. ROSA VAZQUEZ BERNABEU. MASANASA 1939 AÑO DE LA VICTORIA"
(2 cordons) /
"SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO D. CARLOS PEREZ AÑO 1947"
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja i repica, tant de forma manual com automàtica.
Truja Fusta Vicent Tomás
Estat original Estava dotada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora, ubicada al a mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no facilitava el toc manual ni imitava els tocs tradicionals.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Està taladrada i part dels tirants passen per la corona del bronze. Compta amb un cigonyal per voltejar-la manualment. Té un batall lligat i amb soquet.
Mecanismes de toc (03) ballesta; (09) motor d'impuls; electromall monofàsic.
Intervencions La primitiva campana va ser fosa l'any 1939 junt a la resta de bronzes del conjunt. L'any 1947 es va refondre, segurament per estar trencada l'anterior, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La nova va reproduir les inscripcions de la vella, afegint el nom del rector i la data de refosa, quedant ubicada a la torre després de ser beneïda. Als anys 70 la casa Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 Vicent Tomás la va restaurar, canviant la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovant els mecanismes de toc automàtic per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-06-2015)
Actualització 21-12-2016
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 10-06-2023
  Convertir a PDF