La Valera (0) - Parròquia de l'Assumpció - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 866)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1906
Descripció La campana té una simple inscripció en espanyol al mig, rodejada per estreles: "✱ EN HONOR A SAN VALERO ✱ / AÑO 1906". Aquesta indica que la campana està dedicada a Sant Valer i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (diverses estreles) "✱ EN HONOR A SAN VALERO ✱ / AÑO 1906"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes "Sirve los días festivos para tocar los últimos toques y los días de hacienda el segundo toque"
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro MANCLÚS
Estat original Abans de la mecanització estava situada a una espadanya, formada per un arc de ferro, que està situada entre el segon cos i l'inici del remat, a la part exterior de la torre. Disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local i es tocava voltejant-la per mitjà d'un cigonyal.
Estat actual Instal•lada a la mateixa finestra que la campana major, concretament a la part més alta. Està dotada de truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1906 "costeada por Ramón Monfort Omedes". Tot i no indicar les inscripcions el fonedor, podria ser un bronze de Jaime Rosas (o Roses) i Vicente Moreno, autors de diverses campanes amb decoracions semblants a aquesta. L'any 1976 va ser baixada de la ubicació original per mecanitzar-la. La truja es va canviar per altra de ferro i es va ubicar la campana a la part superior de la finestra de la Campana Grossa. Els treballs els va fer la foneria de Salvador Manclús.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, recuperant l'antiga truja de la campana o fent una nova de semblants proporcions. La campana deuria tornar a la seua ubicació original. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Es conserva als peus del campanar l´antiga truja de fusta amb cigonyal d´aquesta campana.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF