Sants Antoni de Pàdua i Albert (1) - Parròquia de l'Assumpció - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 867)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat 125
Any fosa 1671
Descripció La campana disposa de quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre ells está aquesta inscripció en llatí i espanyol, combinació relativament habitual a les campanes de l'època: "✱ S ✱ AИTOИIO ✱ DEPADVA ✱ ET ✱ S ✱ ALBERTO ✱ ORATEPROИOBIS". Aquesta completa seria: "SAN ANTONIO DE PADUA ET SAN ALBERTO ORATE PRO NOBIS". Es tracta d'una aclamació dirigida als titulars de la campana que deriva de les Lletanies dels Sants. Aquestes es canten en determinades celebracions litúrgiques i en moments de necessitat, a més són molt comuns entre la religiositat popular per aclamar la protecció dels sants. Al mig hi ha tres segells, dels quals dos són gòtics, una creu de calvari i als laterals del pedestal de la creu apareix l'any de fosa: "✱AИИO + I67I". Al mig peu hi ha quatre cordons i al peu dos.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ S ✱ AИTOИIO ✱ DEPADVA ✱ ET ✱ S ✱ ALBERTO ✱ ORATEPROИOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (segell)
(09) (segell gòtic)
(06) "✱AИИO" (creu de calvari) "I67I"
(09) (segell gòtic)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda al batall des dels peus del campanar i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local de la qual hi ha fotografies. Presentava una corda enrotllada al braç i altra al batall amb la qual es repicava manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electro martell (09) motor de vol continu
Intervencions Va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València entorn de 1986. Es va dotar amb la truja de ferro i la dotaren amb motor de vol continu. Posteriorment la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local que necessàriament ha de ser igual que l'antiga (vegeu fotos de la campana). Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i ha de ser reconstruïda per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes És la unica de les 4 campanes antigues que no s´ha badat després de l´electrificació de Manclús.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [615 mm diámetro] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (31-07-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2021
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF