La de Centelles, el Santíssim Crist de la Vida (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MASSANASSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 87)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 85
Vora 1
Pes aproximat 481
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb un conjunt complex d'inscripcions. En primer lloc trobem aquesta al terç: "✱ SSTMO CRISTO DE LA VIDA. DEDICADA A LOS MARTIRES DE MASANASA. ✱". En ella indica que está dedicada al patró del poble i als represaliats pel bàndol republicà durant la Guerra Civil. Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "CTRS. ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". A continuació trobem una creu i inscripcions incises, estructurades de forma semblant als memorials dels represaliats pel bàndol republicà l'any 1936 i en les que figuren les persones assassinades del poble: "+ / JOSE ANTONIO / PRESENTE / FRANCISCA CUALLADO BAIXAULI / JUAN RODENES PLASENCIA / AURELIO ROMEU CUALLADO / BENJAMIN VAZQUEZ NACHER / JOSE PASTOR CUALLADO / MANUEL PASTOR CUALLADO / FRANCISCO VAZQUEZ NACHER / ANTONIO VAZQUEZ BERNABEU / JOSE LOPEZ ASINS / JUAN PUCHALT GIMENO / JOSE MORENO GOMES / JOSE GASCO MARTINEZ". Aquesta continua al mig peu amb tres noms més: "BUENAVENTURA VAZQUEZ RAGA / ANTONIO GASCO MARTINEZ / JUAN SAEZ CUALLADO". Al mig peu trobem aquesta inscripció amb el nom dels padrins de la campana: "✱ PADRINOS SALVADOR COMES COMES, Y JOSEFINA VAZQUEZ NACHER. AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱". A més indica la data de fosa i la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", al·lusiva a la victòria del Bàndol Nacional a la Guerra Civil. Finalment porta aquesta inscripció al mig peu, també incisa: "EL ESCMO AYUNTAMIENTO FALANGE ESPAÑOLA TRADICIONALISTA Y DE LAS.J. O. N. S. DE MASANASA Y PUEBLO EN GENERAL NO OLVIDAN A SUS MARTIRES.". Aquesta última, al igual que els noms dels represaliats, s'afegiren de forma incisa a la superfície del bronze quan ja estava fosa la campana.
Terç (T) (2 cordons)
"# SSTMO CRISTO DE LA VIDA. DEDICADA A LOS MARTIRES DE MASANASA. #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "CTRS. ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA"
(09) (Creu i inscripcions incises) "+ / JOSE ANTONIO / PRESENTE / FRANCISCA CUALLADO BAIXAULI / JUAN RODENES PLASENCIA / AURELIO ROMEU CUALLADO / BENJAMIN VAZQUEZ NACHER / JOSE PASTOR CUALLADO / MANUEL PASTOR CUALLADO / FRANCISCO VAZQUEZ NACHER / ANTONIO VAZQUEZ BERNABEU / JOSE LOPEZ ASINS / JUAN PUCHALT GIMENO / JOSE MORENO GOMES / JOSE GASCO MARTINEZ"
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
(06) "# PADRINOS SALVADOR COMES COMES, Y JOSEFINA VAZQUEZ NACHER. AÑO DE LA VICTORIA 1939. #"
(2 cordons)
(06) "EL ESCMO AYUNTAMIENTO FALANGE ESPAÑOLA TRADICIONALISTA Y DE LAS.J. O. N. S. DE MASANASA Y PUEBLO EN GENERAL NO OLVIDAN A SUS MARTIRES."
(09) "BUENAVENTURA VAZQUEZ RAGA / ANTONIO GASCO MARTINEZ / JUAN SAEZ CUALLADO"
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica, tant de forma manual com automàtica.
Truja Fusta Vicent Tomás
Estat original Estava dotada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora, ubicada al a mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no facilitava el toc manual ni imitava els tocs tradicionals.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Compta amb un cigonyal per voltejar-la manualment. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més de soquet.
Mecanismes de toc (03) Motor impuls; electromall monofàsic; (09) ballesta.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 junt a altres quatre destinades al campanar de la Parròquia de Sant Pere en substitució del conjunt perdut l'any 1936. Posteriorment a estar fosa s'afegiren unes inscripcions commemoratives amb el nom dels represaliats pel bàndol republicà durant la Guerra Civil (1936-1939). Es va beneir i instal·lar amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Als anys 70 la casa Manclús la va mecanitzar dotant-la d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. La truja ja s'havia canviat amb anterioritat, ja que era característica de la foneria Roses d'Atzeneta. L'any 1995 Vicent Tomás la va restaurar, canviant la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovant els mecanismes de toc automàtic per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-05-2017
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 10-06-2023
  Convertir a PDF