Santa Teresa (1) - Parròquia dels Sants Joans - QUATRETONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 875)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 52.5
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat 84
FonedorDIEGO
Any fosa 1738
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "✱IHS✱MARIA✱S✱TERESIA✱ORAPROИOVIS✱". Correctament seria: "IHS MARIA SANCTA TERESA ORA PRO NOBIS". Per una banda, té els noms de Jesús i Maria, habituals a les inscripcions de les campanes d'algunes zones. És comú que estiguen acompanyats pel nom de Josep i freqüentment, com és aquest el cas, precedeixen altres inscripcions. Per altra aquesta té una oració dedicada a Santa Teresa de Jesús que deriva de les lletanies dels Sants. També al terç hi ha un logotip amb un nom, segurament el del fonedor: "DIEGO".Al mig té la paraula "ANNO" que està partida per la creu amb pedestal. Finalment, al mig peu, apareix l'any de fosa: "1738".
Terç (T) (2 cordons)
"✱IHS✱MARIA✱S✱TERESIA✱ORAPROИOVIS✱ DIEGO"
(1 cordo)
Mig (M) (2 cordons)
(00) AN (Creu amb pedestal) ИO
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "1738"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Electrorecamp
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana tenia truja de ferro d'estil Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El batall estava lligat. La instal·lació no era la més adequada pe a la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià molt equilibrada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall i motor de vol per impuls, ambdós de Clock-o-Matic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1738 possiblement per un fonedor conegut com a Diego. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall trifàsic. L'any 2008 es va restaurar. Electrorecamp la va baixar de la torre i la dotaren amb una truja nova de fusta, a més de netejar-la per dins i per fora. Es va mecanitzar de nou amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal declarar-la Bé d’Interès Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una replica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.
Notes Es troba instalada al finestró de Mestral.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (29-03-1992)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (01-04-2008)
 • MONTELL TORMO, Isaac (20-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF