La Grossa, Sant Pere (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MASSANASSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 88)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 118
Altura del bronze 87
Vora 11
Pes aproximat 951
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció commemorativa al terç, indicant a més l'advocació a la que està dedicada: "✱ SAN PEDRO ✱ EN HONOR AL CAUDILLO FRANCO". Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "CONSTRUCTORES ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". Seguidament té incisa aquesta inscripció, afegida quan ja estava fosa la campana: "FORMABAN EL AYUNTAMIENTO / ALCALDE D. FRANCISCO GOMEZ NACHER / 2º ALCALDE D. ENRIQUE VAZQUEZ PUERTES/ 3º ALCALDE D. BAUTISTA MORENO GOMES / CONCEJALES D. MARINO PERELLA VISEDO / D. MANUEL BON SORIA D. ANTONIO / MUÑOZ VAZQUEZ SECRETARIO D. / PASCUAL COMPANYS SANCHIS / DEPOSITARO D. JUAN PONS PASTOR / CURA ECONOMO D. PEDRO CAPELLA / COADJUTOR D. FRANCISCO VILLAPLANA ROMERO". En ella indica els membres que conformaven l'Ajuntament de Massanassa l'any en que es va fondre la campana i els rectors que estaven a la Parròquia. Al mig peu té aquesta inscripció: "✱ PADRINOS EL S. ALCALDE D. FRANCISCO COMES Y SU ESPOSA DÑA. ASUNCION ALFONSO ROMEU MASANASA 1939 AÑO DE LA VICTORIA". En ella apareixen els noms dels padrins de la benedicció de la campana, la data i el nom del poble. La inscripció és característica del moment en que es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al que es va fondre. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. Finalment al mig peu trobem incisa aquesta inscripció: "ESTE JUEGO DE CAMPANAS SE ADQUIRIERON POR SUSCRIPCION DEL PUEBLO EN GENERAL." També es va afegir quan ja estava fosa la campana i indica que les campanes es varen fondre a expenses dels veïns del poble.
Anses Anses amb decoracions animals.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN PEDRO ✱ EN HONOR AL CAUDILLO FRANCO"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (Querubí)
Mig (M) (00) (Creu amb núvol)
(03) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "CONSTRUCTORES ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA"
(04) "FORMABAN EL AYUNTAMIENTO / ALCALDE D. FRANCISCO GOMEZ NACHER / 2º ALCALDE D. ENRIQUE VAZQUEZ PUERTES/ 3º ALCALDE D. BAUTISTA MORENO GOMES / CONCEJALES D. MARINO PERELLA VISEDO / D. MANUEL BON SORIA D. ANTONIO / MUÑOZ VAZQUEZ SECRETARIO D. / PASCUAL COMPANYS SANCHIS / DEPOSITARO D. JUAN PONS PASTOR / CURA ECONOMO D. PEDRO CAPELLA / COADJUTOR D. FRANCISCO VILLAPLANA ROMERO"
(06) (Custòdia)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
"✱ PADRINOS EL S. ALCALDE D. FRANCISCO COMES Y SU ESPOSA DÑA. ASUNCION ALFONSO ROMEU MASANASA 1939 AÑO DE LA VICTORIA"
(2 cordons)
(03) "ESTE JUEGO DE CAMPANAS SE ADQUIRIERON POR SUSCRIPCION DEL PUEBLO EN GENERAL."
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica de forma automàtica per mitjà de l'electromall. També es repica de forma manual i el volteig és exclusivament manual.
Truja Fusta Vicent Tomás
Estat original Estava dotada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora, ubicada al a mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no facilitava el toc manual ni imitava els tocs tradicionals.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Compta amb un cigonyal per voltejar-la manualment. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més de soquet.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) ballesta.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 junt a altres quatre destinades al campanar de la Parròquia de Sant Pere en substitució del conjunt perdut l'any 1936. Posteriorment a estar fosa s'afegiren unes inscripcions commemoratives amb el nom dels membres de l'Ajuntament i rectors del moment. Es va beneir i instal·lar amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Als anys 70 la casa Manclús la va mecanitzar dotant-la d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. La truja també es va canviar per altra de ferro. L'any 1995 Vicent Tomás la va restaurar, canviant la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional valencià i limitant la mecanització a un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (23-09-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-01-2017
33 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 10-06-2023
  Convertir a PDF