Santa Maria (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BÉTERA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 89)

Localització Sala Alta de Campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 48
Vora 5,2
Pes aproximat 86
Any fosa 1513
Descripció La campana duu una breu epigrafia en minúscula gòtica: "+ aue # maria # gracia # plena # dominus # te : ". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com "US SALUDE, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.
La restauració de les campanes de Bétera i d'Olocau, així com la documentació existent, permeten assegurar que les dues foren foses pel mateix fonedor i instal·lades formant part del mateix conjunt.
Anses 8 anses, antropomòrfiques, amb fulles
Terç (T) (2 cordons) / AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TE / (2 cordons)
Mig (M) (2 cordons) / (garlanda vegetal) / (2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana tocaba als tocs de difunts i als vols generals.
Tocs actuals de campanes Toca els dijous per a l'Exposició Major del Santíssim, realitza el toc d'elevació a missa Major, i és la campana que toca a mort d'Albat. Encara que està ubicada en un lloc diferent de la torre, i per tant hauria de tocar en solitari, és la segona en iniciar els vols, excepte en Pentecosta.
Truja de fusta novella, estil Rivera
Estat original La campana fou fosa, junt a altres, per a la Cartoixa de Portaceli. Arran de l'exclaustració fou duta a aquesta parròquia, on formà part del conjunt de campanes.
Estat anterior Es trobava a la finestra on es troba ara la campana Santíssim Sagrament; l'any 1997 es va badar i es va pensar en la seua refosa. Finalment fou conservada dins del temple, penjada d'una cadena, en una nau lateral, a la capella del Crist, i difícilment accessible.
Estat actual Restaurada per soldadura per LACHENMEYER. Truja i brides realitzats per RIVERA. Instal·lació realitzada per ERACSON.
Està fixada amb tres brides a l'ansa central, tot i que té set anses i l'habitual fora posar dos brides més per a les anses laterals. No obstant, degut al tamany relativament menor de la campana, i al sobredimensionat de les brides, la instal·lació sembla correcta.
Mecanismes de toc (09) Motor de volteig per impulsos.
Intervencions RESTAURADA amb subvenció de la GENERALITAT VALENCIANA en 2007.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria de ser declarada explícitament Bé d'Interés Cultural, degut al seu valor.
Valoració Cal declarar-la Bé d’Interès Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una replica.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.

Autors

Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 17-08-2016
45 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2019
  Convertir a PDF