Crist Rei (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BÉTERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 90)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 75
Altura del bronze 67
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 244
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1953
Descripció Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té una inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "GLORIA A CRISTO REY A LA REINA / DE LA PAZ ASUNTA A LOS CIELOS / ME REFUNDIERON EL AÑO 1953 / SIENDO CURA PARROCO D LUIS VERDU MOSCARDO / ALCALDE D MAUEL ALOY RANCH". Aquesta té un text dedicat a Crist Rei i l'Assumpció, la data de refosa i els noms del rector i l'alcalde del moment.
Anses 8 anses, no antropomòrfiques,
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "GLORIA A CRISTO REY A LA REINA / DE LA PAZ ASUNTA A LOS CIELOS / ME REFUNDIERON EL AÑO 1953 / SIENDO CURA PARROCO D LUIS VERDU MOSCARDO / ALCALDE D MAUEL ALOY RANCH" (incisa)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (cordó)
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Tocs tradicionals de campanes La campana realitzava els tocs a missa junt amb les campanes Sant Josep i Crist de la Protecció, a més dels vol generals i diferents tocs de Difunt.
Tocs actuals de campanes Es la quarta en iniciar els vols excepte en Pentecosta, participa en l´Àngelus festiu fent el repic primer, dona l´avís del Rosari després del vol del Campanil. El dia de Crist Rei la campana comença a voltejar l´última i acaba l´última.
Truja Ferro Roses
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instalada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la casa Roses i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu.. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València després del trencament d'una campana més antiga l'any 1953. La truja i la mecanització són obra de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida (treball fet entorn de l'any 1967). Posteriorment es va dotar amb electromall monofàsic.
Propostes Cal restaurar la campana. El bronze s'ha de baixar del campanar per ser netejat per dins i per fora. Cal canviar la truja de ferro actual per altra de fusta de perfil tradicional local (conegut per mitjà de fotografies antigues). Igualment es deu canviar el motor de vol continu per altre d'impuls, que permeta tocar manualment la campana amb major comoditat i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interesant. Pot refondre’s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació a sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l’instrument, així com els tocs tradicionals i el toc manual.
Notes Batall: reutilitzat, colpeja al punt, seguretat correcta. ansa postisa

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (22-09-1993)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-06-2008)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-03-2010)
 • MONTELL TORMO, Isaac (14-08-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SÁNCHEZ RAMÓN, Natxo [Documentació fotogràfica] (11-01-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-01-2019
19 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 30 Visitants: 30 Usuaris: 0