Sant Josep (3) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BÉTERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 91)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes real (en quilos) 350
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té una simple inscripció al mig amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SAN JOSE / (esborrat) 1940". Aquesta és incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana. La paraula que hi havia davant de la data està esborrada. Al mig teu trobem la data de fosa: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS".
Anses 8 anses. No antropomòrfiques.
Terç (T) (1 cordo) / (4 cordons), els de les vores mes gruixuts)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "SAN JOSE" / (esborrat) "1940" (incis)
Mig peu (MP) (6 cordons)
(06) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Diferents tocs a missa amb les campanes Crist Rei i Santissim Crist de la Protecció, Vol generals i menors, tocs de difunts.
Tocs actuals de campanes Es la quinta en iniciar els vols excepte en Pentecosta i toca els quarts. El dia de Sant Josep realitza els vols ella soles.
Truja Ferro Roses
Estat original Estava instalada amb truja de fusta de perfil tradicional local i disposava de diversos mecanismes per al toc manual.
Estat actual Truja neta i pintada de negre. Es troba en regular estat de conservació, instalada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la casa Roses i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu.. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 per la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Possiblement es va fondre per a altr poble i posteriorment es va adquirir per a Bétera. La truja i la mecanització són obra de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida (treball fet entorn de l'any 1967). Posteriorment es va dotar amb electromall monofàsic.
Propostes Cal restaurar la campana. El bronze s'ha de baixar del campanar per ser netejat per dins i per fora. Cal canviar la truja de ferro actual per altra de fusta de perfil tradicional local (conegut per mitjà de fotografies antigues). Igualment es deu canviar el motor de vol continu per altre d'impuls, que permeta tocar manualment la campana amb major comoditat i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interesant. Pot refondre’s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació a sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l’instrument, així com els tocs tradicionals i el toc manual.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (22-09-1993)
 • LLOP i BAYO, Francesc (12-09-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-06-2008)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-03-2010)
 • MONTELL TORMO, Isaac (14-08-2016)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (08-03-2022)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 09-03-2022
15 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 25 Visitants: 25 Usuaris: 0