Maria dels Desemparats (2) - Parròquia de la Santa Creu - PEDREGUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 915)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 70
Vora 9,5
Pes aproximat 331
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té sis anses amb motius antropomorfs i al terç dos garlandes. Al mig hi ha una creu de calvari, un monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció amb l'advocació de la campana, el nom del poble i possiblement la data de benedicció: "MARIA DE LOS DESEMPARADOS / PEDREGUER / 14 DE JULIO DE 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Anses Anses amb motius antropomorfs.
Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (garlanda)
(cordó)
(garlanda amb quadrats decorats)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "MARIA DE LOS DESEMPARADOS / PEDREGUER / 14 DE JULIO DE 1941"
(09) (monograma de Maria)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús nova
Estat anterior L'any 1998 tenia un electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús (que presenta un pes extra a la seua part superior per facilitar el vol de la campana) i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu i electromall monofàsic
Intervencions L'any 1992 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja anterior la canviaren per una de ferro i la mecanitzaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. En 2009 l'electromall ja havia estat canviat per un monofàsic, instal·lat per Electrorecamp.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (31-07-1994)
 • MARTÍN AVELLANEDA, Luz (15-07-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (03-09-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-09-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF