Sacratíssim Cor de Jesús (1) - Oratori de Jaime Llobell - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 924)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre 35
Altura del bronze 30
Vora 3
Pes aproximat 25
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1913
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb diverses errades. Aquesta diu així: "SACRATISIMO CORAZON D JESUS ANO 1913". Correctament escrita seria: "SACRATÍSIMO CORAZÓN DE JESÚS AÑO 1913". Té al mig una custòdia.
Anses Anses decorades
Terç (T) (cordó)
"SACRATISIMO CORAZON D JESUS ANO 1913"
(cordó)
Mig (M) (00) (custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià.
Estat anterior L'any 1994 es va documentar instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment. Tenia una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i estava dotada amb un cigonyal, que disposava d'una llarga corda que arribava fins als peus del campanar. Tenia un batall antic amb peçonet.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1913 amb l'altra que es conserva al mateix campanar. No indica el nom de la foneria que la va fondre, no obstant això, les lletres que utilitzaren, la sanefa i la custòdia permeten atribuir-la a la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Als anys 70 canviaren la truja de fusta per altra de ferro. Possiblement l'any 2006 (o posteriorment) es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (09-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-02-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF