Tiple (1) - Santa Bàrbera - CASINOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 93)

Localització Sala de campanas
Diàmetre 40
Altura del bronze 38
Vora 4,5
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1910
Descripció La campana té anses simples, dos de les quals presenten motius figuratius. En el terç hi ha dos cordons i entre ells aquesta inscripció amb el nom del rector i l'any de fosa: "SIENDO CURA D PEDRO GARRIDO ANO I9IO". Del cordó inferior penja una garlanda amb diversos motius vegetals. En el mig peu hi ha tres cordons i en el peu dos.
Anses Dos de les anses amb motius figuratius.
Terç (T) (cordó)
"SIENDO CURA D PEDRO GARRIDO ANO I9IO"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració de 2021 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol, dotat de politges de material francés.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la volta de la sala de les campanes, entre unes bigues de ferro. Conserva la truja de fusta original restaurada amb els ferratges. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Segurament és una campana de recuperació, portada després de la Guerra Civil (1936-1939) perquè el rector que apareix a la campana no va estar al poble. Va ser traslladada entorn de 1970 al nou campanar. Va ser restaurada l'any 2021 per Electrorecamp dotada amb fusta nova de perfil tradicional valencià. Finalment, va quedar instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (23-09-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (04-02-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-03-2022
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF