Sant Francesc (1) - Sants Cosme i Damià - LLÍBER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 935)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 42
Pes aproximat 102
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1911
Descripció La campana té dos anses zoomorfes. A continuació hi ha tres cordons al terç i entre els dos superiors està aquesta inscripció: "SAN FRANCISCO ORA PRONOBIS AÑO 1911". El text combina el llatí i l'espanyol i el llatí. La part en llatí té una senzilla súplica a Sant Francesc que segurament procedeix de les Lletanies dels Sants i que es tradueix així: "PREGA PER NOSALTRES". El mig està ocupat per una garlanda que penja de l'últim cordó del terç. No té marca de fàbrica, no obstant això, la presència dels tres cordons al terç, així com la garlanda, estan documentats a altres campanes de la foneria Hijos de Vicente Roses, als quals es pot atribuir la campana.
Anses Té dos anses zoomorfes.
Terç (T) (cordó)
(06) "SAN FRANCISCO ORA PRONOBIS"
(cordó)
(06) "AÑO 1911"
(cordó)
Mig (M) (garlanda amb motius vegetals)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga
Estat anterior L'any 1994 es va documentar situada a l'ajuntament, on es va guardar segurament un any abans.
Estat actual En 2020 s'ha documentat la campana de nou al campanar, instal·lada amb la truja de fusta que tenia tradicionalment, així com el batall lligat i amb peçonet. La truja de fusta està en bon estat, ben apretada i sense pintar. Continua badada.
Intervencions L'any 1993 la campana gran i aquesta varen ser retirades del campanar i substituïdes per unes noves foses als tallers de Hermanos Portilla. Aquesta campana va quedar depositada a l'ajuntament. En 2020 ja l'havien tornat a instal·lar al campanar però sense soldar ni restaurar.
Propostes La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg del temps. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. Respecte a la campana cal soldar-la als tallers d'una empresa especialitzada. Una vegada restaurada es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (06-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-03-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-03-2021
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 07-07-2022
  Convertir a PDF