Sant Josep (3) - Parròquia de la Puríssima Concepció i Sant Pere - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 949)

Localització campanar dret
Diàmetre 78
Altura del bronze 60
Vora 9
Pes aproximat 275
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té diversos cordons al terç, entre els quals estan aquestes inscripcions: "SAN JOSE / BENISA 1940". En elles està l'advocació a la qual està dedicada la campana, el municipi i l'any de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu de calvari i al mig peu està la marca de fàbrica, quasi il·legible per defectes de fosa i brutícia: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(06) "SAN JOSE"
(2 cordons)
(06) "BENISA 1940"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(4 cordons)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica, quasi il·legible per defectes de fosa i brutícia) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Ferro manclús vella
Estat anterior L'any 1994 estava mecanitzada amb electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall, monofàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. Es va instal·lar la truja de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. En 2020 l'electromall ja havia estat substituït per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (06-09-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF