Sant Pere Apòstol (7) - Parròquia de la Puríssima Concepció i Sant Pere - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 950)
Localització campanar dret
Diàmetre 110
Altura del bronze 90
Vora 11
Pes aproximat 771
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1992
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons, amb l'advocació a la qual està dedicada, el poble i l'any de fosa: "# SANT PERE APÓSTOL # BENISSA # AÑO 1992". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament hi ha al mig una creu de calvari i la marca de fàbrica amb la signatura autògrafa del fonedor: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / " Abel Portilla / me hizo". A continuació, té esta inscripció en valencià: "JO VULL SER LA VEU / QUE CANTE DEL POBLE / LA CARA I LA CREU. / SÓC SANT PERE I LLESTA / REPICARÉ A GLORIA / QUAN VINGA LA FESTA / I SI TOQUE A MORT / TEMPLE UN TOC QUE ES UN PREC / DE PAU I CONFORT". A continuació d'aquesta, té una custòdia i una inscripció en llatí: "ANTE PRIMA / # NUNC SAECUNDA #". Finalment, disposa d'una sanefa entre cordons al mig peu i esta inscripció amb l'autor de la campana: "EM FEU ABEL PORTILLA A CANTABRIA PER A BENISSA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SANT PERE APÓSTOL # BENISSA # AÑO 1992"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / " Abel Portilla / me hizo"
(06) "JO VULL SER LA VEU / QUE CANTE DEL POBLE / LA CARA I LA CREU. / SÓC SANT PERE I LLESTA / REPICARÉ A GLORIA / QUAN VINGA LA FESTA / I SI TOQUE A MORT / TEMPLE UN TOC QUE ES UN PREC / DE PAU I CONFORT"
(07) "ANTE PRIMA / # NUNC SAECUNDA #"
(08) (custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) (sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(06) "EM FEU ABEL PORTILLA A CANTABRIA PER A BENISSA"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús vella
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús, reaprofitada de l'antiga campana, i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall de canya de fusta amb bola de bronze típic dels Portilla, lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic, (09) motor continu
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La campana anterior a questa es troba a l´interior del temple vora el cancell dels peus de la nau, badada. És de M. Roses Vidal com les restants del campanar (MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier). En 2019 ja no estava la campana.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (06-09-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF