Mare de Déu de la Misericòrdia i Crist de la Providència (3) - Parròquia dels Sants Joans - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 970)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 100
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# SANTISIMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA # VIRGEN DE LA MISERICORDIA", que indica les advocacions a la que està dedicada la campana, en aquest cas als patrons del poble. Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)" i junt aquesta el nom dels padrins: "PADRINOS: / D. MIGUEL / RIERA UBEDA / Sta CARMEN / RIERA GENOVES". Baix d'aquesta trobem el nom del poble i la data de fundició: "MELIANA JUNIO 1940". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció amb el nom dels donants: "# A EXPENSAS DE D. JAIME RIERA MARTI Dña CARMEN GENOVES BAILACH. Y D. JAIME RIERA GENOVES. D. ENRIQUE RIERA MARTI Y Sta AMPARO UBEDA VALLES. #".

El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren. En aquest cas a més trobem el nom dels donants i padrins de la campana, ja que a nivell local resultava prestigiós vore el nom propi o de la família.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"* VIRGEN DE LA MISERICORDIA * SANTISIMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Santíssim Crist)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "PADRINOS: / D. MIGUEL / RIERA UBEDA" (Mare de Déu dels Desamparats) Sta CARMEN / RIERA GENOVES / MELIANA JUNIO 1940".
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# A EXPENSAS DE D. JAIME RIERA MARTI Dña CARMEN GENOVES BAILACH. Y D. JAIME RIERA GENOVES. D. ENRIQUE RIERA MARTI Y Sta AMPARO UBEDA VALLES. #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement a més es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. A més tocava a mig vol per als tocs de difunt.
Tocs actuals de campanes Volteja, repica i toca al mig vol automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Hi ha algunes peces metàliques conservades per tota l'escala, per tant, segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. A més està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Aquesta instal·lació no reproduïx els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració per tal de recuperar els valors tradicionals de l'instrument. També es deuria netejar per dins i per fora, reposant la truja de fusta (segons els perfils tradicionals), i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu, electromall
Intervencions L'any 1940 el rector de la parròquia D. Vicente Carbonell va sol·licitar autorització a l'Arquebisbat de València per fondre les noves campanes, sent aquesta la mitjana d'elles. Es va dedicar als patrons de Meliana, fosa a la foneria Hnos. Roses de Silla, i pagada per una família del poble. Va ser beneïda i pujada al campanar. L'any 1958 la casa Manclús va substituir la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzà en 1975, instal·lant un motor de vol continu per al seu toc automàtic. ELECTRORECAMP ha substituït el batall per un altre nou i instal·lat un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (07-08-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-09-2014
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0