Sant Juli (1) - Ermita del Santíssim Crist - CORBERA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 9813)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció: "# EN LA INAGURACION DEL NUEVO TEMPLO PARROQUIAL"; que fa referència a la inaguaració de les obres de la nova parròquia, celebrada l'any 1950. Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)" i seguidament l'advocació a la que esta dedicada la campana: "SAN / JULIO". Finalment trobem al mig peu: "SIENDO CURA PARROCO D. JULIO ROIG VILLALBA VILLA Y HONOR DE CORBERA / AÑO SANTO MCML". En ella està l'any de fosa, en aquest cas durant l'any Jubilar del 1950, el rector que estava al front de la parròquia i el nom del poble. La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren.
Terç (T) (2 cordons)
"# EN LA INAGURACION DEL NUEVO TEMPLO PARROQUIAL"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / JULIO"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SIENDO CURA PARROCO D. JULIO ROIG VILLALBA VILLA Y HONOR DE CORBERA"
(2 cordons)
(06) "AÑO SANTO MCML"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que era la campana encarregada de avisar als campaners per coordinar el toc de les campanes de la torre amb els actes celebrats al interior del temple i altres tocs relacionats amb el Santíssim Sacrament.
Tocs actuals de campanes Vols manuals des del interior de l'ermita.
Truja Fusta Original
Estat original Pareix que la campana estava ubicada, amb la mateixa instal·lació que actualment, a l'espadanya que hi ha junt al presbiteri del temple parroquial.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a l'espadanya que hi ha damunt la façana principal de l'ermita. Compta amb cigonyal per voltejar-la i una corda que arriba fins al interior del temple.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions En l'any 1950, com indiquen les inscripcions, es va fondre aquesta campana amb motiu de la inaguració del nou temple parroquial. Es va fer als tallers dels Hnos Roses de Silla (València), sent beneïda i segurament ubicada a l'espadanya del temple. Aquest fet es possible per les inscripcions amb que compta, al·lusives totes elles a la seua construcció. Amb la mecanització de les campanes de la parròquia en 1956 aquesta deixaria de tindre la funció per a la que va ser fosa, com a campaneta de les senyals, sent aquest el possible moment en que es va traslladar a l'ermita.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la fitxa de la torre

 • ELECTRORECAMP (28-07-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF