La Puríssima (2) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - MONCOFA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9892)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 62
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "PURISIMA CONCEPCION. AVE MARIS STELLA MONCOFAR AÑO 1940.". En ella té en primer lloc l'advocació a la que està dedicada. Seguidament té una inscripció en llatí, que es pot traduir com: "SALVE ESTRELLA DELS MARS". Aquesta pertany a la primera estrofa de l'Himne Ave Maris Stella, propi de la Litúrgia de les Hores en les festes de la Mare de Déu i de l'ofici diari de Completes des de la Presentació de Jesús al temple abans de les reformes litúrgiques dels anys 70 del segle XX. Per altra banda no és casual el fet de que figure el nom del poble a les inscripcions. Està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta inscripció: "DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS - COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA.". Aquesta fa pensar que la campana va ser pagada per Regiones Devastadas.
Terç (T) (2 cordons)
"PURISIMA CONCEPCION. AVE MARIS STELLA MONCOFAR AÑO 1940."
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Imatge de la Immaculada Concepció)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS - COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts per mitjà d'una maça exterior. Segurament es repicaria des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca els quarts.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Quan es va instal·lar en 1940 disposava de truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. Disposaria a més d'accesoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre. Comptava amb una maça exterior per al toc de les hores, accionada per la maquinària del rellotge.
Estat anterior Abans de 2009 disposava d'un electromall trifàsic (conservat en part), mecanisme de lenta resposta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la finestra est del campanar. Disposa de truja de ferro de la casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, junt a dos campanes més. Com hem senyalat, possiblement va ser encarregada per la Dirección General de Regiones Devastadas, motiu pel qual figura a les inscripcions. L'any 1967 es va signar amb la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la mecanització del conjunt de campanes. En el cas d'aquesta es va instal·lar una nova truja de ferro, un motor de vol continu i un electromall trifàsic. En 2009 es va canviar l'electromall per un nou, de tipus monofàsic.
Propostes La campana deu ser restaurada. En primer lloc el bronze es deu netejar per dins i per fora, de forma que s'elimine la brutícia que acumula el bronze. La truja de ferro actual es deuria canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, el motor de vol continu deu ser renovat per un d'impuls, que permeta els tocs manuals i imite els tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • BUIGUES METOLA, Marcos (27-01-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2017
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 56 Visitants: 55 Usuaris: 1 - francesc