Campana gòtica (2) - Convent de Dominics - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9995)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 45
Pes aproximat 53
Any fosa 1450ca
Descripció La campana té repetida diverses vegades la inscripció en llatí i minúscula gòtica: "te deum laudamus". El text procedent d'un motle únic o monotip, utilitzat sovint en campanes gòtiques, i retallat per ocupar tot l'espai superior de la campana. Forma part d'un text més llarg: "TE DEUM LAUDAMUS: TE DOMINUM CONFITEMUR. TE AETERNUM PATREM OMNIS TERRA VENERATUR." que es pot traduir com ET LLOEM OH DÉU, ET CONFESSEM SENYOR, A TU PARE ETERN ET VENERA TOTA LA CREACIÓ. El TE DEUM, anomenat a vegades Himne Ambrosià perquè es va associar amb Sant Ambrosi, és un himne tradicional d’alegria i d’acció de gràcies. Es va atribuir primer a Sant Ambrosi, a Sant Agustí o a Sant Hilari, però pareix segur que el seu autor siga Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). S’utilitza a la conclusió de l’Ofici de Lectures en la Litúrgia de les Hores fora de Quaresma, diàriament en les Octaves de Pasqua i de Nadal, i en les Solemnitats i Festivitats.
En el medi té una garlanda vegetal entre dos cordons.
No figura el nom de l'autor ni la data. Es pot datar aproximadament la campana cap a 1450.
Espatlla (H) (Cordó)
Terç (T) (3 cordons) /
"te deum laudamus" (diverses vegades - minúscula gòtica) /
(3 cordons)
Mig (M) (Garlanda)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145334
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (19-01-2011)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF