Inventari de Campanes

Ermita dels Sants de la Pedra de Lleus - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 10182)


Data de construcció Segle XVIII
Descripció L'ermita té una espadanya que està situada a la part més alta de la façana principal de l'edifici. És d'una sola finestra amb dos aletons laterals i rematada per un frontó triangular. Aquest té una senzilla creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya es bo. La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil local (molt semblant al valencià), un cigonyal molt allargat per voltejar-la i un batall lligat.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1791 i amb una senzilla inscripció que recull les primeres paraules de l'Ave Maria. És d'autor desconegut.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Intervencions L'ermita es va construir al segle XVIII a la Partida de Lleus i amb ella es va alçar l'espadanya. L'actual campana va ser fosa l'any 1791 per la refosa d'una més antiga.
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional i s'ha de conservar. En cas de restauració la truja i els ferratges es deuen conservar i intervenir tractant d'aprofitar els màxims elements possibles de la instal·lació. En cas de canvi, es deuen fer altres nous exactament igual que els canviats. No es recomana la mecanització de la campana.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-07-2019)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 08-08-2019

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaAve Maria (1)17915072

 • BENISSA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF