Inventari de Campanes

Ermita de la Verge Negreta - SENIJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 10190)


Data de construcció 1965
Descripció L'ermita té una senzilla espadanya, situada a la part superior de la façana principal, sobre la porta d'accés al temple. Té tres finestres amb arc de mig punt, si bé sols la central (de majors dimensions) està ocupada per una campana. El remat té forma triangular i està coronat per una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro de la foneria Manclús. Disposa d'un cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. El batall està lligat.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1972 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i dedicada a la titular de l'ermita. Aquesta estava ja fosa quan va ser adquirida, per aquest motiu les inscripcions són incises, afegides quan la compraren. Aquest procediment de fosa seriada de campanes és típic de la foneria de Salvador Manclús i el seu predecessor Manuel Roses Vidal.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà del cigonyal.
Intervencions L'ermita va ser construïda l'any 1965. L'any 1972 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va fondre i instal·lar la campana.
Propostes La campana devia ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El batall es deu reforçar amb un cable de seguretat.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (13-08-2019)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 20-08-2019

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMare de Déu d'Àfrica (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)19724037

 • SENIJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2019
  Convertir a PDF