Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Joans - ROTGLÀ I CORBERÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1044)

Data de construcció 1875-1876
Descripció Situada als peus de l'església, al costat de l'Evangeli, és una construcció aparentment acadèmica de tres cossos. La part inferior està integrada a la façana principal. Té una segona per a les campanes amb quatre finestres amb arc de mig punt. Està coronada per balustrada amb pinacles piramidals i un templet central com a remat amb un aspecte semblant al del segon cos. La torre presenta una escala interior que arriba fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació exterior del campanar és bo però cal una intervenció a l'interior per retirar la brutícia que s'acumula, especialment a la sala de les campanes. Les tres campanes estan situades a les finestres del segon cos amb truges de ferro de la foneria Roses i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics. A més, es conserven sense ús els trifàsics. La major està trencada i s'han retirat les corretges per eviltar que voltege.
Campanes Fins a 1936 comptava com a mínim amb dos campanes. Una d'elles és la més menuda, actualment conservada, fosa en 1799 i dedicada a Sant Joan. En 1906 van fer una campana nova, que es va beneir i pujar al campanar. Aquesta rondava els 570 kg. L'any 1953 es varen fondre a la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida dos campanes noves, dedicades al Crist de la Veritat (la mitjana) i el Santíssim Sacrament (la gran).
Tocs actuals de campanes La campana gran no es toca. Les altres dos es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions En un inventari efectuat en 1734 consta que la parròquia comptava amb una campana, que estava ubicada a l'espadanya que hi havia sobre la façana principal de l'església. Aquesta es va conservar fins a la construcció del nou temple entre 1791 i 1772, quan va ser substituïda per una nova traçada junt amb el temple per fra José Alberto Pina i construïda per Josep Benito, natural de Llanera.

Prompte es va pensar en la seua substitució per un campanar i en 1806 es van encarregar les traces del mateix a l'arquitecte fra Vicent Cuenca, que en aquell moment dirigia les obres de la seu de Xàtiva. Les dificultats econòmiques existents es sumar la invasió francesa (1808-1813) no van permetre portar a terme les obres. De nou van intentar-ho en 1864, però l'epidèmia de còlera que va patir la població un any després van impossibilitar per segona vegada la seua construcció. Finalment el campanar va ser construït entre 1875 i 1876, quedant ubicat en ell la campana de l'anterior espadanya. Fou rehabilitada en 1960.

L'any 1953 es varen fondre dos campanes als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta mateixa foneria va fabricar les truges de ferro d'aquestes campanes i de la xicoteta. La mecanització sembla posterior i les tres campanes es dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2014 havien instal·lat uns electromalls monofàsics.
Propostes Cal refondre la campana gran que està badada. Igualment cal restaurar les altres dos campanes, que s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Notes Algunes dades històriques procedeixen de: SOLER, A.; Rotglà i Corberà. Geografia, història i patrimoni. Ajuntament de Rotglà i Corberà (2011).
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (23-03-2000)
 • MONTELL TORMO, Isaac (14-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (27-12-2017)
 • Matraca
  La sala de campanes conserva els antics coixinets de fusta que s'han interpretat com les restes d'una antiga matraca.

   

  Rogle, roda de campanes
  El rotgle té 10 campanes

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  MONTOLIO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoEstat i inventari de campanes de la comarca de la Costera2001
  33 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 26-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSant Joan (1)ROSES (CHELLA)179957107
  Sala de les campanesSantíssim Crist de la Veritat (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA195384390
  Sala de les campanesSantíssim Sacrament (3)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA1953104716

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia dels Sants Joans - ROTGLÀ I CORBERÀ (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Manual

  Descripció Rellotge interessant, en desús
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (23-02-2000)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-09-2013
  7 Fotos

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
  Empresa de mantenimentELECTRORECAMP S. L.
  Data de construcció 2000CA
  Descripció Relojeria Electronica J. Blasco VT-41-CIC
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (23-02-2000)
  Editor MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 14-10-2015
  7 Fotos


 • ROTGLÀ I CORBERÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 31-07-2021
  Convertir a PDF