Inventari de Campanes

Ermita de Sant Tomàs de Villanueva de Cap Negret - ALTEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 10549)


Data de construcció Mitjans del segle XVIII, espadanyes del XX
Descripció L'ermita té dos espadanyes, una situada als peus de la mateixa i l'altra a la part posterior. Les dos tenen un perfil semblant amb dos pilars centrals i arc de mig punt, així com un frontó triangular amb creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de les espadanyes és bo. Una de les campanes té una truja de fusta i l'altra una de ferro.
Campanes Té dos campanes. La més xicoteta és anepígrafa i la major es va fondre a mitjans del segle XX o poc després als tallers de la foneria Rosas.
Intervencions L'ermita es va construir al segle XVIII. Les espadanyes semblen posteriors, ja del XX. Les campanes segurament van ser foses a mitjans del XX, una d'elles als tallers de la foneria Rosas de Torredonjimeno (Jaén). La mateixa foneria va fabricar també la truja de ferro.
Propostes Cal restaurar la campana gran i caviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria conservar el toc manual o mecanitzar-la amb motor d'impuls. Igualment cal conservar la instal·lació de la més xicoteta.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (08-07-2019)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Espadanya de la part posterior del templeCampana (1)1940ca259
  Espadanya dels peus del templeCampana (2)ROSAS, HIJO DE MANUEL1960ca4037

 • ALTEA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF