Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Dídac d'Alcalà - LLOCNOU D'EN FENOLLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1061)Data de construcció Tercer quart del Segle XVII, reconstrucció als anys 40 del segle XX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer està integrat dins de la façana i sols és visible un dels angles, alçat amb carreus. Al lateral orientat cap a la façana hi ha un òcul amb la mostra o esfera del rellotge. El segon cos presenta diverses motllures a l'exterior, així com quatre finestres amb arc de mig punt. El tercer cos és senzill amb una torreta quadrada i una finestra per cada costat, així com uns murs en diagonal als angles. Té una coberta a quatre aigües i una creu. A l'interior trobem una escala de caragol d'ull obert que puja fins a la sala de les campanes. Aproximadament a la meitat del segon cos hi ha porta que permet accedir a la caseta del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original El campanar original tenia un segon cos semblant a l'actual i un atípic remat en forma de piràmide quadrangular. Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta.
Estat anterior L'any 2000 les dos campanes no estaven electrificades i estaven situades a les finestres que ocupen actualment amb truges de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta. La major tenia una maça horària i la xicoteta un cigonyal. Les dos presentaven llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual Lestat de conservació del campanar és bo. La marquinària del rellotge està al seu lloc original però no funciona. Les dos campanes estan també en un estat de conservació bo, ubicades a dos de les finestres del segon cos amb truges de fusta d'Electrorecamp i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té dos campanes. La xicoteta es va fondre en l'any 1951 als tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i té per nom Gregòria Magdalena de les Neus. La major és una peça de gran valor patrimonial perquè és de l'any 1643. Està dedicada a Sant Dídac i és d'autor desconegut.
Tocs tradicionals de campanes L'any 2000 les campanes es tocaven manualment repicant-les des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls i voltejant des de la sala de les campanes. La major tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions La construcció del campanar es situa aproximadament al tercer quart del segle XVII i durant aquest es va fondre la campana gran (1643). El remat original i el segon cos varen ser enderrocats durant la Guerra Civil (1936-1939) i una fotografia de l'any 1940 mostra l'aspecte de la torre en aquell any. L'any 1951 ja s'havia construït el segon cos i en lloc del tercer construïren una balustrada al terrat amb pinacles als angles i uns òculs centrals. Aquest aspecte es va modificar entre els anys 2004 i 2007 amb la construcció de l'actual tercer cos i el campanar es va pintar exteriorment amb tonalitats rogenques i blanques. L'any 2014 havia estat pintat de nou amb un color més discret. En 2007 ha rebut de la Diputació de València una subvenció de 30.000 € per a la remodelació del campanar. (Nota M. Buigues).

L'any 2002 es restauren les campanes per ELECTRORECAMP, amb ajudes de les SUBVENCIONS 2002 de la Generalitat Valenciana. Les dos es baixaren de la torre i les dotaren amb una truja nova de fusta, a més de netejar-les per dins i per fora. Es varen mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Notes De tres cossos, el segon d'ells corresponent a les campanes en forats de mig punt, tot allò en un remat circumdat amb òculs (MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo).
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (28-08-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (22-09-2019)
 • Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle de fusta amb set campanes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  MONTOLIO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoEstat i inventari de campanes de la comarca de la Costera2001
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
  LLOP i BAYO, FrancescLas campanas de Llocnou d'En Fenollet2003
  18 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 06-06-2022

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesGregòria Magdalena de les Neus (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19514553
  Sala de les campanesSant Dídac (2)16435596

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Dídac d'Alcalà - LLOCNOU D'EN FENOLLET (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Motor elèctric

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Data de construcció 1969
  Descripció Resta el rellotge, conservat.
  a principi del 2017 cau el contrapes es substituit per un ordinador
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Inventari de campanes de La Costera - Generalitat Valenciana] (28-03-2000)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (28-08-2014)
  Actualització 26-08-2017
  2 Fotos

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
  Data de construcció 2017
  Descripció Clock-o-Matic Tempora
  Actualització 25-08-2017
  1 Fotos


 • LLOCNOU D'EN FENOLLET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF