Inventari de Campanes

Ermita Santíssim Crist del Calvari - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1084)


Data de construcció 1874
Descripció L'ermita té una espadanya que corona la façana principal de l'edifici. Aquesta es situa sobre una base que té l'any de construcció: "AÑO 1874". Presenta una única finestra amb arc de mig punt, emmarcada per dos pilastres i amb uns aletons laterals. El remat té dos pinacles als angles i unes formes mixtilínies i està coronat per una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana tenia una truja diferent de l'actual, possiblement de fusta i dotada amb cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya i la campana és bo. Aquesta està instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València i dedicada al titular de l'ermita.
Tocs tradicionals de campanes Segurament volteig manual de la campana per mitjà d'una corda al cigonyal.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria Manclus del Grau de València la va mecanitzar. La truja es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (27-04-2000)
 • MIFSUD ALMIÑANA, Ximo (09-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-06-2020)
 • 3 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 06-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSantíssim Crist de la Sang (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19405072

 • TAVERNES DE LA VALLDIGNA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-10-2020
  Convertir a PDF