Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1093)


Data de construcció Segle XIX
Descripció L'església parroquial té una espadanya, situada a la part superior de la façana principal de l'església. Presenta tres finestres amb arc de mig punt, situades al mateix nivell i la del mig és més gran que les altres. Està construïda amb rajola i disposa de diverses franges del mateix material. Als laterals de l'espadanya hi ha uns aletons. El remat té forma mixtilínia amb uns pinacles als angles i una zona plana central que servia de base per a una estructura destinada a les campanes horàries.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes horàries estaven connectades amb la maquinària del rellotge per mitjà de diverses transmissions. Les litúrgiques segurament presentaven truges de fusta i cordes al batall per repicar-les.
Estat anterior Fins a l'any 2015 l'estat de conservació del conjunt era molt precari. Les tres campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls. Alguns batalls eren de fixació rígida i suposaven un greu perill de caiguda en cas de trencament.
Estat actual Segons DÍAZ ANDUIG, Antonio, en 2004 les campanes de l'estructura metàl·lica ja no estaven. L'estat de conservació de les campanes litúrgiques és bo i estan situades a l'espadanya de l'església amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic i a més presenten un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Tenia un conjunt de tres campanes litúrgiques i tres horàries. Actualment sols es conserven les dos primeres. La més xicoteta es va fondre en 1992 per la foneria Hijo de Manuel Rosas. Aquest taller també és autor de la mitjana, fosa en 1992 i dedicada a Sant Josep. La gran és obra de Hermanos Roses i es va fondre en 1940.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes horàries tocaven hores i quarts, mentre que els repics i vols els interpretaven amb les altres.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes.
Intervencions Des de la dècada dels anys 40 cal destacar diverses intervencions. En 1940 es va adquirir la campana gran i possiblement també altres dos. L'adquisició de les campanes horàries es podria situar també durant aquesta època. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses possiblement mecanitzà el conjunt o com a mínim, va canviar la truja de la gran per una nova de ferro. Entre els anys 1988 i 1992 la foneria Rosas de Torredonjimeno (Jaén) va refondre dos campanes i va modificar les instal·lacions. En 2015 es restauraren les tres campanes per Electrorecamp. Les truges es canviaren per altres noves de fusta i també netejaren les campanes. A més canviaren les anses de la Mitjana per unes postisses a causa del mal estat de les originals. Les campanes es mecanitzaren amb electromalls monofàsics i motors d'impuls.
Autors
 • RONDA NÚÑEZ, Domingo; MONTOLÍO TORÁN, David (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la restauració de les campanes] (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (09-03-2019)
 • Rogle, roda de campanes
  El temple de Daimús compta amb un rotgle de roda de ferro, possiblement modern, ja que presenta soldadura per fixar els diversos elements. Les campanes originals, de divers origen i sonoritat, han sigut substituïdes per altres noves, de sonoritat més coherent. Els treballs han sigut realitzats per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. en 2009.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
  MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
  5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 05-01-2021

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  penellDe quarts (A)5072
  penellDe quarts (B)60125
  penellCampana de les hores (C)70199

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)ROSAS, HIJO DE MANUEL199263145
  EspadanyaSant Josep (2)ROSAS, HIJO DE MANUEL198872216
  EspadanyaSanta Maria (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194085356

 • DAIMÚS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF