Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BELLREGUARD (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1100)

Data de construcció 1943-1952
Autors Joaquín Arazil Aznar
Descripció El campanar està situat al centre de la façana principal de l'església parroquial. El primer cos està integrat dins d'aquesta i en aquest trobem la portada principal del temple d'aire historicista i rematada per una imatge de l'arcàngel Sant Miquel. Sobre aquest nivell sobreïx la resta del campanar. Trobem un primer tram amb quatre apertures en forma de creu (una a cada lateral) i damunt d'aquesta hi ha una mostra del rellotge a cada cara que està coronada per una motllura semicircular. A continuació trobem unes finestres emmarcades i amb arc de mig punt. La torre està rematada per una balustrada i al centre hi ha una estructura metàl·lica per a les campanes de les hores.

La torre té una escala interior que recorre el seu perímetre fins a arribar a la sala de les campanes. Poc abans d'aquest espai hi ha una habitació amb la maquinària del rellotge. Des de l'altura de la sala de les campanes l'escala és de mà i permet accedir fins al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta fetes al mateix temps que les mateixes campanes i de perfil semblant al tradicional valencià. És possible que aquestes disposaren d'algunes peces de formigó, material habitual a aquesta època. La maquinària del rellotge estava ubicada al mateix lloc que actualment i accionava les maces que feien sonar les campanes de les hores.
Estat anterior L'any 2000 es documentaren alguns electromalls trifàsics instal·lats, mecanismes que ja havien estat retirats l'any 2019.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Les campanes horàries estan en funcionament i les maces les acciona la mateixa maquinària del rellotge que funciona amb remuntatge automàtic. Les quatre campanes litúrgiques estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Estan mecanitzades amb motor de vol continu, sistemes de mig vol i electromalls, tres trifàsics i un monofàsic (el de la mitjana). Les quatre disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment Bona
Campanes Té dos conjunts de campanes clarament diferenciats per la ubicació i l'ús. Les campanes horàries estan situades a l'estructura metàl·lica que corona la torre. Les campanes litúrgiques estan situades a les finestres de la sala de les campanes i de menor a major es dediquen a la Divina Aurora, Sant Miquel, Sants Abdó i Senén i Misericòrdia.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes horàries tocaven quarts i hores. Sembla que les tres grans de les litúrgiques es tocaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Les quatre es voltejaven manualment des de la sala de les campanes. Sembla que algunes es tocaven al mig vol per als tocs de difunts.
Tocs actuals de campanes Les campanes horàries conserven els usos tradicionals i amb els accessoris antics. Les quatre campanes voltegen i repiquen de forma automàtica.
Intervencions Enderrocat l'antic campanar amb la parròquia, l'any 1943 iniciaren les obres de la nova església amb plànols de l'arquitecte alcoià Joaquín Aracil Aznar i finalitzaren l'any 1952 amb aportacions dels feligresos. El campanar construït, com la resta del temple, té aires eclecticistes, especialment del neogòtic amb els arcs apuntats de les campanes o la mateixa ubicació de la torre. Les campanes es varen fondre totes elles a la foneria Hermanos Roses de Silla, una en 1939 i altres tres en 1945. Les campanes horàries són de l'any 1947 i malgrat que presenten la marca Talleres Blasco, són obra dels Roses de Silla.

Durant la dècada dels anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar el conjunt. Les truges antigues de fusta es canviaren per altres de ferro i dotaren les campanes amb electromalls trifàsics, motors de vol continu i sistemes de mig vol.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar i electromalls monofàsics.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació del campanar i les campanes] (07-08-2019)
 • Rogle, roda de campanes
  Està situat a la sagristia de l'església. És possiblement coetani a la construcció del temple parroquial.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
  MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
  26 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 22-03-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Remat del campanarDe quarts (A)ROSES, HERMANOS (SILLA)194775244
  Remat del campanarCampana d'Hores (B)ROSES, HERMANOS (SILLA)194780296
  Sala de les campanesAurora (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194565159
  Sala de les campanesSant Miquel Arcàngel (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)193974235
  Sala de les campanesSants Abdó i Senén (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)1945102614
  Sala de les campanesMisericòrdia (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1945116904

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BELLREGUARD (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent En marxa Motor elèctric

  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Data de construcció 1947
  Descripció El rellotge està situat a una habitació construïda just baix de la sala de les campanes. Està en funcionament i mecanitzat el remuntatge. Gestiona tant el moviment de les esferes con els tocs de les campanes horàries. Possiblement es va adquirir l'any 1947, data que apareix a les campanes d'hores i quarts.
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio (08-07-2019)
  Actualització 22-03-2020
  9 Fotos

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsBELLTRON
  Empresa de mantenimentRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
  Data de construcció 2000
  Descripció Belltron GM
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio (08-07-2019)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-02-2021
  2 Fotos


 • BELLREGUARD: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF