Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1101)



Data de construcció 1960ca
Descripció Torre-campanar construïda en tres cossos decrecents de estilitzada arquitectura, separats per cornises volades. La segona altura per a la sala de campanes, la tercera templet ornat amb pinàculs i boles i remat de cupulí.


Campanar situat en un racó de la nau central de l’església, de planta quadrada i fàbrica de rajola amb tres cossos separats per cornises. Al segon, trobem quatre finestres al igual que a les plantes superiors. Decorat amb pinacles als angles del remat. El penell està decorat amb la figura de Sant Joan Baptista.

A l’interior hi ha una escala que recorre el seu perímetre fins arribar a unes barres de ferro que permeten accedir a la sala de campanes. En aquest espai la volta és semiesfèrica.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Un poc abans d'arribar a la sala de campanes hi ha un graffitti mostrant el número d'escales del campanar: "EsCalones 63"
Estat original L’antiga església comptava amb una espadanya doble i possiblement tenia dos campanes una d’elles la campana dedicada a Sant Joan Baptista. Durant la construcció del campanar va ser la primera en quedar instal·lada amb una corda per al repic a distància desde baix.
Estat anterior En la documentació de l’any 2000 les campanes tenien electromalls trifàsics.
Estat actual El campanar està en bon estat tant per el seu exterior com l’interior. Té un conjunt litúrgic format per quatre campanes instal·lades amb truges de ferro de diferents fonedors i estan mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls monofàsics. Els batalls estan ben nugats amb cable de seguretat.
Campanes Té quatre campanes litúrgiques: Patrocinio i la menuda (Salvador Manclús 1963). Les campanes mitjanes són Pepita (Roses d’Atzeneta 1960) i Sant Joan Baptista (1814, possiblement fosa per la famila dels Roses.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Intervencions L’església antiga de Beniarjó fou enderrocada després de la construcció del nou campanar. En un principi la campana Sant Joan Baptista és l’única que es va salvar de l’antiga espadanya. Acabada la construcció del nou campanar fou ubicada a una de les finestres de la sala de campanes, amb una corda per al repic desde baix. Posteriorment en 1960 van adquirir una nova campana (Pepita) a la casa dels Roses d’Atzeneta. Tres anys més tard (1963) el joc es va completar amb les campanes Patrocinio i la menuda ambdues de Salvador Manclús. Sobre aquesta data el conjunt va ser mecanitzat amb motors de volteig continu i electromalls trifàsics. Probablement la truja de fusta de la campana més antiga (2) es va substituir per una de ferro durant aquesta intervenció.
Propostes Cal restaurar el joc de campanes actuals degut a que la instal·lació actual no afavoreix la correcta conservació de les campanes. Una restauració exemplar consisteix en canviar les truges de ferro per unes de fusta a l’estil valencià i els bronzes deuen ser netejats. Els motors de volteig continu s’han de renovar per altres d’impulsos que no dificulten el toc manual.

Una actuació més bàsica que l’última proposta, seria restaurar la campana més antiga que data de 1814, seguint les mateixes indicacions que la primera opció, assegurant la conservació de la mateixa.
Notes Únic reste persistent de la antiga església del XVIII, sustituida per una moderna construcció dels anys setanta.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    JUAN VIDAL, FranciscoLos campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    94 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 22-02-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Porta del campanarSenyalera, antiga de sant Marc (0)1700ca237
    Sala de campanesLa xicoteta (1)MANCLÚS, SALVADOR19634862
    Sala de campanesSant Joan Baptista (2)181470199
    Sala de campanesPepita (3)ROSES ATZENETA196091456
    Sala de campanesPatrocinio (4)MANCLÚS, SALVADOR1963105665

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BENIARJÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0