Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Joans - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1104)Data de construcció Segle XVI. Per 1574
Descripció Construcció de dos cossos d'escassa alçària, amb una segona altura, de les campanes, de pedra i remat de barana amb boles. El primer cos combina la maçoneria del mur amb els carreus als angles i una senzilla motllura el separa del segon cos. Aquest és tot de carreus i té una finestra amb arc de mig punt per cadascuna de les cares. A la part superior hi ha una senzilla motllura i el conjunt està rematat per una balustrada amb pinacles.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven dotades amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i disposaven de llargues cordes que des de la sala de les campanes arribaven fins als peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les tres campanes estan instal·lades a tres de les finestres del segon cos amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics. Es conserven encara els martells manuals, instal·lats durant la primera mecanització. Les campanes disposen de batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Campanes Entre els anys 1940 i 1941 la foneria Hermanos Roses de Silla (València) va fondre un conjunt de tres campanes. D'aquestes es conserva la xicoteta, dedicada a Sant Blai, i la gran, dedicada al Crist de l'Agonia. L'any 1989 la foneria Manclús va refondre la campana mitjana, dedicada a Sant Josep.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes litúrgiques es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i també es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes.
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 la foneria Manclús va mecanitzar les tres campanes litúrgiques, dotant-les amb truja de ferro, motors de vol continu i martells manuals, de forma que sols era necessària una persona per a tocar els repics mentre que els vols ja eren automàtics. Entorn de l'any 2000 es mecanitzaren les campanes amb electromalls trifàsics.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes litúrgiques ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors de vol continu s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica del campanar i les campanes i actualització de les fitxes] (31-07-2020)
 • OSA MILLÁN, Sergio (24-12-2020)
 • Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle de metall de 12 campanetes

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSNotícies del Gremi de Campaners Valencians nº 142002
  AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
  MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
  14 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 29-07-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSant Blai (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194166166
  Sala de campanesSant Josep (2)MANCLÚS, SALVADOR198972216
  Sala de campanesSantíssim Crist de l'Agonia (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194084343

 • POTRIES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF