Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Evangelistes - VILA-REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 11140)


Data de construcció Segona meitat del segle XX
Descripció El temple parroquial té una senzilla estructura, situada a la part posterior d'aquest, per a les campanes. Aquesta està formada per unes barres de ferro, entre les quals estan les campanes, i una coberta inclinada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Les campanes estan dotades amb truges de ferro de la foneria Manclús, del model nou. El motor de vol de la xicoteta és d'impuls i el de la gran continu. Les dos tenen electromall monofàsic i batall lligat però no dotat amb cable de seguretat.
Campanes Té dos campanes. La xicoteta està dedicada a la "Nuestra Señora del Amor Hermoso" i va ser fosa en 2005. Té la marca de la foneria Manclús, però aquesta estava inactiva en eixe any, fet que unit a les característiques de la campana permet relacionar-la amb la foneria Hermanos Portilla. La gran va ser fosa l'any 1942 pels Hermanos Roses de Silla i està dedicada a Sant Lluís.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes. No es toquen des de 2018.
Intervencions Instal·lades les campanes per la foneria de Salvador Manclús, possiblement durant la dècada dels 90 del segle XX o entorn de l'any 2005. La xicoteta va ser refosa pels Hermanos Portilla i instal·lada per Industrias Manclús en 2005.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (21-07-2021)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-07-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Estructura metàl·licaNuestra Señora del Amor Hermoso (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20054140
  Estructura metàl·licaSant Lluís (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19425281

 • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-10-2021
  Convertir a PDF