Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep del Raval - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1117)


Data de construcció 1774-1801
Descripció La torre és l'únic element conservat de l'antiga església de Sant Josep i segueix la tipologia habitual dels campanars del segle XVIII.

És de planta quadrada i té tres cossos. El primer sols té una esfera a la part superior de la cara oest i un entaulament i cornisa a la seua part superior. El segon presenta quatre finestres amb arc de mig punt per a les campanes, una per cada lateral, i a l'exterior hi ha unes pilastres toscanes. Aquestes estan agrupades de dos en dos, se situen sobre un basament i les dels angles ocupen l'aresta. Sobre aquesta hi ha un altre entaulament i cornisa. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles. Al centre s'alca una torreta amb dos nivells de semblant factura: una finestra amb arc de mig punt que a l'exterior està emmarcada amb dos pilastres toscanes i presenta també entaulament i cornisa. Per altra banda, al primer nivell trobem uns arcs en diagonal amb estretes finestres i pinacles damunt. La torre està rematada amb una coberta de teula i creu amb penell.

Disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes amb un últim tram de caragol. La sala de les campanes està coberta amb una volta semiesfèrica i al centre d'aquesta trobem un òcul que permet accedir fins al terrat. El tercer cos té diverses escales de mà per pujar fins a les campanes horàries.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a l'any 2015 les tres campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Roses i mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. La instal·lació no era la més correcta per a la seua conservació ni facilitava els tocs manuals.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està restaurat recentment i pintat. L'estat de les cinc campanes és bo. Les dos horàries estan situades a la part més elevada del campanar, fixades a una biga de ferro i mecanitzades amb les maces tradicionals que estan connectades amb uns motors per accionar els tocs horaris. L'estat de conservació de les tres litúrgiques és igualment bo. Aquestes estan instal·lades amb truges de fusta a les finestres de la sala i mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. També presenten batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té dos conjunts de campanes, diferents tant per la seua ubicació com per la funció assignada. Per una banda hi ha dos campanes al tercer cos adquirides per a interpretar els tocs horaris. Aquestes són de l'any 1930 i de la foneria Hermanos Roses de València. Les tres litúrgiques es varen fondre l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. De menor a major es denominen: Mare de Déu de Lorda, Sants Antoni i Rosa i Mare de Déu de l'Assumpció.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i possiblement també es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Les campanes horàries tocaven hores i quarts.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes litúrgiques es voltegen i repiquen automàticament. Les campanes horàries toquen hores i cuarts.
Intervencions El campanar no va ser enderrocat durant la Guerra Civil (1936-1939) i posteriorment, amb la construcció de la nova església, va quedar integrat dins de les dependències parroquials. De la destrucció també es salvaren les campanes horàries. L'any 1955 va arribar un nou conjunt de tres campanes foses als tallers dels Roses d'Atzeneta d'Albaida. Entorn d'aquesta data o uns anys després, les mecanitzaren amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. L'any 2015 restauraren el conjunt, treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. Les campanes es netejaren per fins i per fora i les truges de les litúrgiques les canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic (les litúrgiques) i motors connectats amb les maces horàries (les dos horàries).
Notes Hi han noticies de la caiguda d´un llamp en febrer de 1908, que li féu prou de mal.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (14-09-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes litúrgiques i actualització de les fitxes] (14-02-2016)
  • OSA MILLÁN, Sergio (06-04-2019)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de les campanes horàries i actualització de les fitxes] (04-07-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle està situat a un lateral del presbiteri i té la forma habitual d'aquestes peces amb una roda i campanetes de diverses dimensions.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Propuestas para las campanas de cuartos y horas de la parroquia de Sant Josep del Raval de Gandia 2003
    REDACCIÒNLa restauración del campanario de la iglesia San José de Gandia concluirá en noviembre2004
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    REDACCIÓNEl Raval presenta en el Porrat las tres campanas de San José2016
    25 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 24-07-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    SagristiaCampana de Missa1912155
    Sala de les campanesMare de Déu de Lourdes (1)ROSES ATZENETA195559125
    Sala de les campanesSant Antoni i Santa Rosa (2)ROSES ATZENETA195576258
    Sala de les campanesMare de Déu de l'Assumpció (3)ROSES ATZENETA1955100625
    Tercer cos del campanarQuarts (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193062138
    Tercer cos del campanarD'Hores (B)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193085356

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    AutorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
    Empresa de mantenimentROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
    Descripció Rellotge mecànic a tres cordes, manual - Restaurat per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L, L, en 2003

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (03-01-2003)
    • OSA MILLÁN, Sergio (06-04-2019)
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 14-09-2013
    6 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorECAT
    Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
    • OSA MILLÁN, Sergio (06-04-2019)
    Actualització 12-04-2019
    3 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • GANDIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0