Inventari de Campanes

Església parroquial de Sant Miquel de Pilzán / Pilsà - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència: 11209)


Data de construcció Segles XIII al XVI
Descripció L'aspecte actual de l'espadanya és resultat de diverses fases constructives. Les finestres del centre pertanyen a la primera espadanya i destaquen de la resta del mur perquè estan construïdes amb carreus. Es tracta de dues finestres amb arc de mig punt i que tenen diferent altura. Durant el segle XVI es va reformar el temple amb la construcció d'una galeria d'arcs sobre els murs originals, element típic de l'arquitectura aragonesa del moment. L'espadanya va quedar incrustada en el mur sud d'aquesta galeria i se li afegiren dues finestres més xicotetes als extrems. L'obra es va construir amb rajola. A l'interior es va habilitar una plataforma per tocar les campanes.
Protecció Protecció BIC
Estat original Una fotografia dels anys 20 permet apreciar l'existència d'una espadanya superior, amb una finestra i alçada amb carreus. A la imatge s'aprecien dues campanes de semblant pes. Desconeixem el motiu pel qual no s'aprecia la tercera campana, de la qual sí que es conserva l'antic braç.
Estat actual Actualment sols té una campana. Aquesta està en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de l'espadanya. Conserva la instal·lació tradicional amb jou de fusta de perfil local i diverses falques per fixar les diverses parts del jou a la campana. Disposa de batall, penjat de forma molt precària a la batallera i dotat amb corda per a repicar-la des de baix.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1851 per Ventura Manzana i que està dedicada a Santa Bàrbera.
Tocs actuals de campanes Repic manual de la campana.
Intervencions Durant la Guerra Civil (1936-1939) varen desaparèixer dues de les campanes, conservant sols una per tocar a alarma.
Propostes La instal·lació de la campana s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. Es podria dotar amb motor d'impuls per voltejar d'acord amb els tocs tradicionals, però és recomanable conservar el seu toc manual. Igualment caldria dotar el batall amb cable de seguretat.

Per altra banda, seria interessant recuperar l'antic conjunt amb la fosa de dos campanes, una un poc més petita que la conservada i altra d'uns 50 quilos. Aquestes caldria dotar-les amb un jou semblant al de la campana conservada.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (18-08-2021)
  • 11 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 28-12-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesSanta Bàrbera (1)MANZANA, VENTURA (MENOR)185169190

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BENABARRE / BENAVARRI: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 57 Visitants: 57 Usuaris: 0