Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - BENIMELI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 113)

Data de construcció 1944
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té diversos cossos amb altura decreixent. El primer és llis i s'eleva sobre un basament. A la cara orientada cap a la façana principal del temple hi ha una finestra allargada i als angles una decoració que imita els carreus de pedra. Sobre la finestra hi ha una placa que commemora la construcció de la torre: "EDIFICADO / EN / 1944". El primer cos està separat del segon per una destacada cornisa. El segon cos té una esfera a una de les cares i una finestra a la part posterior. De nou una cornisa el separa del següent. Aquest disposa de quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades per una motllura de rajola i a l'exterior per unes pilastres i cornisa. El tercer cos és un templet amb coberta de teula i penell central. L'espai del terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles. La torre presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Baix d'aquest espai hi ha una habitació que guardava la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 la maquinària del rellotge estava en funcionament i accionava la maça horària de la campana gran. Aquestes conservaven les truges de fusta en regular estat i tenien cordes al batall per a repicar-les des dels peus del campanar. Tenien electromalls que no funcionaven.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge ja no es guarda al seu lloc original. L'estat de conservació de les dos campanes és bo. Disposen de les truges antigues de fusta pintades i repretades. Estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes La torre té un conjunt de dos campanes que varen ser adquirides a la foneria Hermanos Roses de Silla en 1940. La xicoteta està dedicada a Sant Andreu i la gran a la Mare de Déu. És interessant la inscripció que les dos porten i que sembla indicar que a forma amb la qual es recaptaren els diners necessaris per a adquirir les campanes (representacions teatrals), ja que les funcions de teatre eren una forma habitual per obtenir fons per a obres d'aquest tipus.
Tocs tradicionals de campanes Repic manual de les campanes amb llargues cordes unides als respectius batalls i volteig des de la sala de les campanes. La gran tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Intervencions El campanar es va construir l'any 1944 amb estil vinculat a l'eclecticisme. Les campanes les havien adquirit poc abans, en 1940. Entorn d'aquestes dates es va adquirir la maquinària del rellotge amb una maça horària per a la campana gran. Sembla que durant la dècada dels 70 es mecanitzaren les campanes amb electromalls trifàsics i després de 2004 amb motors d'impuls i electromalls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (19-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
 • Rogle, roda de campanes
  El rogle està situat entre el presbiteri i la sagristia. Té una doble roda i campanes de diverses mides a la banda de fora.

   

  11 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 17-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSant Andreu (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)194057107
  Sala de les campanesMaria (2)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)194071207

 • BENIMELI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 31-07-2021
  Convertir a PDF