Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - ALBINYANA (CATALUNYA)

(Referència: 1130)
Plaça Vella, 4
43716 ALBINYANA


Alçada del campanar 38.8
Data de construcció 1856
Descripció Altitud: 198 metres.
Església del segle XVIII amb vestigis d'una antiga romànica. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de canó apuntada sobre cinc arcs torals apuntats i capçada per un absis semicircular cobert per una volta de quart d'esfera que correspon a l'antiga església romànica; en ser sobrealçat ara és poc visible el parament antic per haver estat arrebossat; l'antiga finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt avui (2009) es troba cegada i visible només per l'exterior; també ho és una motllura que es trobava sota l'antiga cornisa romànica. Acompanyen la nau dos passadissos laterals oberts entre les capelles per mitjà d'arcs de mig punt; els altars estan coberts per voltes d'aresta i separats de la nau per arcs apuntats damunt robustos pilars rectangulars reforçats per semi-columnes. Un cor ocupa el pis superior del tram situat als peus del temple; descansa sobre un arc carpanell i d'una volta molt rebaixada. El terra del temple presenta un mosaic que forma dibuixos geomètrics de forma més o menys trilobulada.
La façana principal del 1856 es troba arrebossada i pintada en un to rosat feble; també ho estan les laterals; tenen grans carreus matussers a cantoneres i també són visibles en trams; té un portal rectangular amb marc motllurat i un frontó semicircular amb el timpà nu, una finestra d'arc apuntat a mitja alçada i, al capdamunt, un frontó triangular motllurat amb un òcul cec al centre.
Dimensions: 20'20 x 5'94 x 7'61 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total inclosos els passadissos i des del fons de les capelles fa 11'71 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del Roser del 1582 i una pica baptismal possiblement renaixentista.
Campanar d'aires neoclàssics aixecat el 1856. Té un alt primer cos de planta pràcticament quadrada (4'90 x 4'95 m) i un de segon octagonal amb la cel·la a la part superior oberta per quatre finestres d'arc apuntat sobre senzilles impostes i amb l'ampit destacat; n'hi ha una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes, una del 1769 i l'altra del 1856; té una motllura a la base i una altra al damunt. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada on hi ha aixecada una alta torrella també vuitavada amb finestres d'arc apuntat, una a cada cara; queda capçada per una cornisa motllurada, un tambor vuitavat i una cúpula semiesfèrica amb un pinacle i un penell al damunt en forma d'àngel instal·lat el 1992 substituint un d'antic. Els seus murs estan arrebossats i pintats com les façanes i amb carreus blancs a cantoneres.
Una escala d'obra amb barana i un escàs ull central puja fins a la maquinària del rellotge situada en un pis superior on l'ull queda tancat per un envà; a partir d'aquí una escala de cargol d'obra amb eix de ferro situada a l'angle sud-est dóna accés a la cel·la i segueix per l'interior del mur fins al terrat; dues grans campanes pengen al dessota de la cúpula de la torrella per senyalar hores i quarts.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 38'80 metres, mesura que inclou la figura de l'àngel que, ella sola, fa 2'63 metres.
Esveltesa: 7,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5170
Autor
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-11-2003)
 • Penell de figura
  El 1856 se li afegí un cos superior, damunt la cúpula del qual s'hi va posar un penell en forma d'àngel, semblant al d'altres campanars de la comarca, substituït per un de nou el 1992. POBLESDECATALUNYA.CAT (20-06-2022)

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  REDACCIÓAlbinyana commemora 25 anys de l’Àngel del Campanar2017
  4 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 01-04-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesSant Bartomeu (1)MESTRES, JAUME176986368
  Cel·la de campanesLa Gran (2)POMEROL, RAMÓN1883100579

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ALBINYANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 140 Visitants: 140 Usuaris: 0